Dobar tek! Dobrú chuť!
Dobar tek!  Dobrú chuť!

Turistický sprievodca a kuchárska kniha v jednej publikácii ,titul, ktorý slovom aj obrazom predstavuje výber z najlepších tipov pre dovolenku v Chorvátsku. Odporúča čitateľom päťdesiat destinácií, ktoré by mali vidieť, a sto gastronomických špecialít, ktoré by určite mali ochutnať. K niektorým lokalitám je pripojená aj Navštívenka, portrét zaujímavej osobnosti, ktorá v regióne žije a tvorí.


 

 

Novinárka Danica Janiaková, patrí k milovníkom Jadranu! Každoročne navštevuje niektorú z turistických destinácií (pri mori aj vo vnútrozemí) a mapuje regionálne zaujímavosti a miestnu gastronómiu. Je autorkou deviatich kníh, ku ktorým patrí aj turistický sprievodca Prechádzky po Bratislave, ktorý vyšiel v slovenčine, angličtine, nemčine, francúzštine a maďarčine.

 

Štyri a pol milióna obyvateľov a desať miliónov návštevníkov ročne. To je Chorvátsko, destinácia zaujímavá svojou rozmanitosťou: zeleným vnútrozemím a príťažlivou architek- túrou miest, národnými parkami  a plážami, množstvom ostrovov i pamiatok - a skvelou gastronómiou. Gastronomický sprievodca po všetkých županijách Chorvátska s názvom Dobar tek! Dobrú chuť! je mixom medzi bedekrom a kuchárskou knihou, predstavuje 50 destinácií a 100 miestnych špecialít, ktoré na dovolenke jednoducho musíte ochutnať.

 

 Milovníka dobrých jedál v Chorvátsku prekvapia nečakané kombinácie talianskej, maďarskej, rakúskej a orientálnej kuchyne zmiešané s domácimi zvykmi a pôvodnými spôsobmi prípravy jedál. Chorvátsko sa môže pochváliť ojedinelým rekordom: má viac ako päťdesiat vlastných špecialít, originálnych jedál, syrov, múčnikov i nápojov, ktoré nájdete len tu. Počas dovolenky na Jadrane alebo vo vnútrozemí si teda užite všetky jeho chute a farby. Dobar tek! Dobrú chuť! a Zdravi bili! Na zdravie!

 

Ak navštívite hlavné mesto, v žiadnom prípade nemôžete vynechať návštevu Dolacu, „brucha Záhrebu“, veľkého trhu, na ktorom denne nakupuje sedemdesiattisíc ľudí. Každý mesiac sa tu predá 1 500 ton ovocia a zeleniny, 59 tisíc ton mäsa, 700 ton rýb, 3,5 milióna vajec, množstvo kvetov a suvenírov. Zagrebački odrezak znie síce ako špecialita hlavného mesta, ale ide o bravčový rezeň naplnený syrom a šunkou, známy recept, ktorý si ako „svoj“ privlastnili azda všetky mestá bývalej rakúsko-uhorskej monarchie. Podobne ako makový alebo orechový koláč (makovnjača a orahnjača). Zato štrukli (šatôčky z cesta plnené tvarohom [IMG]/images/stories/prve/5d6mpatkymlincima.jpg[/IMG]rozmiešaným s vajcom, soľou a rozpusteným maslom a potom varené alebo zapečené) alebo patku (kačku či moriaka) s mlincima nepoznáme a pritom je to čosi, čo v Záhrebe a v jeho zagorskom okolí určite treba ochutnať. Mlinci sú zvláštne nasucho opečené tenučké placky, ktoré dnes už takmer žiadna Záhrebčanka nerobí doma sama, ale kúpi ich ako polotovar v obchode. Najnezabudnuteľnejším zážitkom však ostáva zagrebačka torta, torta jedinečnej chuti, ktorá sa sama rozplynie na jazyku.

 

 

 

Štrukle

Cesto: 15 Dg polohrubej múky, 1 vajce, 2 Dg masla, 1 Dl oleja

Plnka: 15 Dg čerstvý syr, 4 vajcia, soľ.

 

Cesto z múka, vajec, masla a oleja dôkladne vypracujeme, vyvaľkáme na tenko a prikryjeme nahriatym vlhkým obrusom. Necháme stáť 20 minút, potom ho ťaháme na tak tenko, ako sa len dá. Syr, vajcia a soľ zmiešame na masu, ktorú rozotrieme na cesto. Zrolujeme, nakrájame na kúsky a každý z nich uzatvoríme na okrajoch tak, aby obsah nevytiekol. Varíme 10 minút. Polejeme rozpusteným maslom

 

Sladká verzia: uvarené štrukle posypeme cukrom a smotanou. Štrukle sa však môžu aj piecť, a to s tvarohom alebo orechmi.

 

Kniha stojí 8 €, dostanete ju v dobrých kníhkupectvách, alebo si ju objednáte na tel. č. 0908 069 388, pošleme vám ju na dobierku, poštovné neplatíte !

Kategória: Knihy