Sila kameňov
Sila kameňov

Už odpradávna sú opradené najrôznejšími mýtmi a legendami. Ľudia hovoria o kameňoch šťastia, iní o ich liečivých účinkoch a ďalší o prekliatych kameňoch. Liečitelia veria, že svetlo a energia vyžarujúca z kameňa majú na nás priaznivé účinky.


 

 

Drahé kamene prečerpávajú do aury človeka viac svetla a farby, čím sa aktivizuje imunitný systém. Môžu napríklad dopĺňať  energiu alebo zbavovať hlbokej citovej bolesti. Drahokamy sa  používajú v liečení (litoterapii), pri využití kozmickej energie, telepatii, ale aj na ochranu pred negatívnou energiou, pri meditácii, na rozvoj intuície či stabilizovanie nevyvážených pocitov. Niektoré slúžia aj ako talizmany pre šťastie.

 

SILA LIEČIŤ
 
Litoterapia, terapia  drahokamami a polodrahokamami, pomáha pri psychických i somatických ťažkostiach. Voľné elektróny v kryštálovej mriežke kameňa majú pravdepodobne schopnosť pracovať na podobnom princípe ako počítačová pamäť. Kameň môže ukladať informácie a na základe spätnej väzby pôsobiť pozitívnymi vibráciami na svojho nositelia. Obdobne sa aj vibrácie človeka odovzdávajú do štruktúry kameňa a znovu nachádzajú, prípadne vnímajú ako príjemný pocit, ktorý stačí na zmenu nálady, odstránenie psychickej únavy, zmiernenie zdravotných ťažkostí či vrátenie chuti do života... Kamene svojou farbou, tvarom a štruktúrou dokážu uvoľniť zablokované dráhy. Energia z nich preniká až do podstaty ľudskej bytosti prostredníctvom frekvencií, rezonancií, intenzity svetla, vibrácie farieb a vnútorných impulzov na vedomej i nevedomej úrovni. Základným princípom litoterapie je liečenie tela cez dušu a hojenie duše prostredníctvom dotyku tela s kameňom. Samozrejme, litoterapia nenahrádza riadnu lekársku starostlivosť! Kamene možno ukladať v blízkosti človeka, ktorý sa podrobuje litoterapii. Jedným zo spôsobov, ktorý odporúčajú viacerí liečitelia, je vkladať kamene pod vankúš alebo položiť ich na nočný stolík. V spánku kamene pôsobia na podvedomie, čo môže vyvolať nezvyčajné reakcie, hoci nie bezprostredne – a to môže byť zradné. Vzdialenosť kameňa od spiaceho by preto mala byť najmenej dva metre. Najlepšie by však bolo vôbec ich nedržať v spálni.

 

DRAHOKAMOVÁ HYGIENA
Kamene využívané v litoterapii odoberajú z ľudského tela, ale aj z vonkajšieho prostredia negatívne vibrácie. Postupne môžu strácať na sile, alebo vyžarovať načerpanú negatívnu energiu. Preto by sa mali po každej aplikácii „vyčistiť“. Existuje niekoľko typov očisty drahokamov, napríklad vodný kúpeľ pod tečúcou vodou, v čistom prameni, potoku či v mori, alebo očista zahrabaním do zeme. Po očistení kameň dobite energiou zo slnka či za úsvitu mesiaca, prípadne pôsobením viacerých kryštálov rozostavených okolo nabíjaného kameňa, položením na „významný kameň“, položením do kruhu meditujúcich osôb, umiestnením na „silovom“ mieste Zeme či iných energeticky mocných lokalitách (pútnické miesta, chrámy, modlitebne...).
 

ICH ÚČINOK

ACHÁT prináša dlhovekosť a chráni pred úrazmi. Priaznivo pôsobí pri liečbe cukrovky, obličiek, sleziny, pečene a podporuje funkciu čriev. Dobre vplýva aj na uľahčenie pôrodu. Zmierňuje pôsobenie jedovatých látok na organizmus.

BERYL môžete poznať ako odrodu smaragdu a akvamarínu, ktoré pôsobia upokojujúco. Používajú sa pri liečbe krvácania, ženských chorôb, tráviacich problémov, hnačky, chrípky. Priaznivo pôsobia na uľahčenie pôrodu.

CITRÍN predstavuje sviežosť a vitalitu. Priťahuje do života hojnosť. Podporuje intelektuálnu tvorivosť, posilňuje sebavedomie, chuť presadiť sa, ísť za svojimi cieľmi. Stimuluje nervovú sústavu, povzbudzuje trávenie a fyzickú aktivitu. Využíva sa na detoxikáciu organizmu, proti nafukovaniu, na zápal slepého čreva, cukrovku, žalúdočné kŕče.

GRANÁT pomáha pri depresii, lieči impotenciu a zvyšuje chuť na sex. Jeho liečivé účinky pomáhajú pri hojení rán, pri reumatických chorobách, chorobách srdca, krvi a porúch tlaku. Pomáha aj pri liečbe rakoviny.

JANTÁR je známy ako „vyťahovač“ chorôb z tela. Podieľa sa na odstraňovaní chorôb dýchacích ciest, očí, uší, žalúdka. Zmierňuje reumu, krvácanie z nosa, ozdravuje močový mechúr a podporne pôsobí pri liečbe malárie.

TYRKYS je považovaný za tradičný liečivý kameň. Harmonizuje a detoxikuje celé telo. Podporuje imunitu a posilňuje odvahu. Je známy tým, že zabraňuje nadmernému chudnutiu. Hojivé účinky tyrkysu pôsobia aj pri liečení bolesti hlavy, ochorení očí a zápalov sliznice.

RUBÍN sa považuje za kameň smelosti a odhodlanosti. Ukáže vám smer priamo k cieľu. Jeho liečivé schopnosti odstránia telesnú slabosť, posilňujú srdce a utlmujú menštruačné bolesti. Sila rubínu priaznivo pôsobí aj pri liečbe tuberkulózy.

ZAFÍR sa považuje za vzácny kameň. Pomáha spoznávať skutočnú pravdu. Pôsobí proti melanchólii, posilňuje obličky, srdce, a je vhodný aj pri bolestiach nervov. Ak chcete jeho liečivú energiu zužitkovať, terapeuti odporúčajú prikladať si ho na telo.

 

DRAHOKAMY A POLODRAHOKAMY

Sú to vlastne minerály, ktoré sa v prírode nevyskytujú veľmi často. Kritériami ich hodnoty sú krása, zriedkavý výskyt, tvrdosť, veľkosť a trvanlivosť. Minerály vynikajú mimoriadnymi vlastnosťami, medzi ktoré patrí vzácne sfarbenie, čistota, stálosť, vysoký lesk, mechanická odolnosť. Tvrdosť vzácnych kameňov sa meria ako relatívna hodnota podľa desaťstupňovej Mohsonovej stupnice. Ich hmotnosť sa vyjadruje v karátoch (1 karát zodpovedá 200 mg). Veľkosť kameňa zvyšuje hodnotu drahokamov, prítomnosť cudzorodých látok - až na malé výnimky - ju znižuje.
 

AKO SI VYBRAŤ
Ak v rámci litoterapie nevyberá kamene terapeut alebo vám neporadí pri ich voľbe, vyberte si na základe ich vlastností a problému, ktorý ním chceme vyriešiť, prípadne intuitívnou voľbou kameňa, ktorý na nás najviac pôsobí svojou energiou (láska na prvý pohľad). 
Odpor k určitému druhu kameňa môže signalizovať vnútorné konflikty, ktoré človek, čo si ho vybral, chce podvedome vyriešiť, odpudzovanie drahokamom či polodrahokamom symbolizuje potláčané negatívne duševné aspekty, ktoré treba riešiť oveľa urgentnejšie.
 

Kategória: Alternatíva