|
||||
![]()
Pociťuje chronickú únavu, neviete sa sústredenosť, máte problém so spánkom, kŕče v nohách? Možno vám chýba horčík. Na Slovensku bola realizovaná klinická štúdia, ktorej úlohou bolo sledovať práve množstvo horčíka v ľudskom organizme. Jej výsledky sú alarmujúce. Približne každý tretí Slovák pravdepodobne trpí nedostatkom horčíka. Výskum realizovali spoločne Centrum pre výskum a vývoj Fakultnej nemocnice v Hradci Králové a Katedra výživy ľudí na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Výskum sa robil na vzorke 300 osôb vo veku od 17 do 84 rokov formou biologického screeningu a dotazníka, ktorý je medzinárodne uznávaným podkladom pre určenie príznakov nedostatku horčíka. „Dotazník obsahuje 63 otázok z oblasti stravovania, životného štýlu, symptómov nedostatku horčíka či zdravotného stavu človeka. Adaptovali sme ho z anglického originálu,“ opisuje metodiku profesor MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., ktorý výskum viedol.
Výsledky slovenskej časti štúdie
Štúdia testovala aj vplyv zaradenia minerálnej vody s horčíkom do denného pitného režimu. U 25 osôb, ktorí v priebehu troch týždňov pili denne 1,5 l tekejto vody došlo k významnému zvýšeniu obsahu horčíka v krvnej plazme. To potvrdzuje vysokú biologickú dostupnosť horčíka pre ľudský organizmus z takejto minerálnej vody.
Nedostatku horčíka na ľudské telo
„V jedálnych listkoch ľudí je prítomnosť horčíka na spodnej hranici. Je zaujímavé, že napríklad v jablkách sa dnes nachádza o 50 % menej horčíka ako v 80. rokoch. Veľké množstvo horčíka sa z potravín stráca aj technologickým spracovaním,“ vysvetľuje prof. Zadák. Denný príjem horčíka by mal byť približne 400 – 420 mg u mužov a tehotných alebo dojčiacich žien. Ženy by mali prijímať okolo 300 – 320 mg horčíka. Horčík je jedným z najdôležitejších a najrozšírenejších prvkov v ľudskom organizme, je základným zdrojom energie v množstve enzymatických reakcií v tele. Medzi najzávažnejšie prejavy nedostatku horčíka patrí vznik srdcovej arytmie a nedostatočné vylučovanie inzulínu, svalové kŕče a sťahy. Na príjem horčíka by si preto mali dávať pozor hlavne pacienti s vysokým krvným tlakom a cukrovkou. Aj pre zdravých ľudí je však nízka hladina horčíka nebezpečná. Najčastejšie sa prejavuje bolesťami hlavy, celkovou únavou, nedostatočnou sústredenosťou, bolesťami a kŕčmi svalov, problémami so zápchou, náchylnosťou k stresu a množstvom iných ťažkostí. Viac ako odporúčanú dennú dávku horčíka je potrebné prijímať v záťažových situáciách. Viac horčíka v strave a pitom režime by sme mali prijímať aj vtedy, keď pijeme veľa kávy, jeme vyprážané alebo konzervované jedlá, užívame výživové doplnky a napríklad aj antikoncepciu.
Horčík v extrémnych situáciách
„Počas aktívnej športovej činnosti, ktorá je pre organizmus nesmierne dôležitá, dochádza vo vyššej miere k spotrebe minerálov, teda aj horčíka. Dostatočný príjem tekutín a minerálov počas športu napomôžete celkovej regenerácii organizmu a najmä svalov,“ zdôrazňuje Vlado Zlatoš, skúsený športovec, kondičný tréner a špecialista na výživu. Pri strese a emočnej záťaži sa okrem hormónov (napríklad adrenalínu) vo veľkej miere spotrebúva aj horčík. Jeho zvýšený prísun sa prejaví lepšou schopnosťou koncentrácie a vyššou výkonnosťou. Aj preto sa horčíku hovorí antistresový minerál. Okrem fyzicky a psychicky náročných situácií sa vyšší príjem horčíka odporúča aj v tehotenstve, počas dojčenia a vtedy, keď je organizmus oslabený chorobou či zvýšenou teplotou. Vo veľmi vysokej miere sa horčík z tela vylučuje po požití alkoholu a pri liečbe diuretikami.
Minerálna voda ako zdroj horčíka
Aj napriek tomu, že sa horčík nachádza vo veľkých množstvách vo vonkajšom prostredí, jeho akútny nedostatok v ľudskom organizme je čoraz častejší a stále sa prehlbuje. Na jeho každodenné dopĺňanie je potrebné myslieť nepretržite. Horčík sa vstrebáva v tenkom čreve. Preto je jeho dopĺňanie stravou veľmi dôležité. Bohaté zásoby horčíka sa nachádzajú napríklad v strukovinách, čerstvej listovej zelenine, orechoch, morských rybách či banánoch. Minerálne látky sa z vody do organizmu vstrebávajú lepšie, ako napríklad z potravín alebo z doplnkov výživy. Ideálnym zdrojom pre príjem horčíka je preto pitie minerálnych vôd. „Minerálna voda je prirodzeným a dobre dostupným zdrojom minerálov (teda aj horčíka), ktoré dokáže telo efektívne zužitkovať,“ dodáva prof. Zadák. Pre každodenný pitný režim sú najvhodnejšie tzv. stredne-mineralizované minerálne vody s nižšou hladinou sodíka. |
||||
|