|
||||
![]() Vianoce sú tu a s nimi aj tradičná sviatočná kuchyňa. Obrovské množstvá dobrôt a sladkostí, ktoré na nás v tomto období číhajú, sa môže však veľmi nepriaznivo odraziť na zdraví.
Vyprážané, údené, zabíjačkové... Bez týchto jedál si sviatky nevieme predstaviť. Je to však pre nás naozaj to pravé? “Vianoce sú o pokoji v duši v rodinnom kruhu a nie štartovacím dátumom na chudnutie. Užite si ich, nekazte si ich záväzkami a predsavzatiami. Do Troch Kráľov prehlasujem vaše miery za ideálne na prežitie Vianoc a vítanie nového roka“, hovorí doktor Majerčák, zároveň však dodáva: „Dodržiavaťzásady pestrej vyváženej stravy neznamená počas sviatkov hladovať. A nemusíme sa ani vzdať tradičného štedrovečerného menu. Ryba je naopak veľmi zdravá a kapustnica tiež nemusí byť vyslovene „zlá”. Zemiakový šalát vieme tiež pripraviť zdravšie. Stačí vymeniť niekoľko ingrediencií.”, hovorí doktor Majerčák. Dôležité je pritom dbať najmä na tuky, ktoré majú vplyv na kardiovaskulárny systém. Poznáme totiž “dobré” a “zlé” tuky. Vhodné je teda nahradiť napr. vyprážanú rybu lososom alebo tuniakom pripraveným na pare alebo na kvalitnej rastlinnej tukovej nátierke vhodnej na teplú kuchyňu. Morské ryby obsahujú dôležité esenciálne mastné kyseliny a úprava na rastlinnej tukovej nátierke namiesto na masle nás uchráni pred množstvom nasýtených mastných kyselín, teda “zlých” tukov.
Ďalšie tipy na zdravšie vianočné dobroty: Maslo nahraďte rastlinným tukom s nízkym obsahom nasýtených mastných kyselín. Klobásy by sme mali vynechať úplne. Ak už s a im nevieme vyhnúť mali by sme uprednostniť suchšie druhy s cesnakom. Biele pečivo by malo na stole vystriedať pečivo z celozrnnej múky, ktoré aj viac zasýti. Vyprážanie by mala nahradiť úprava jedál na pare. Prípadne dusenie, či pečenie. Pokiaľ už niečo chceme pripraviť na tuku, mali by sme voliť „dobré“ tuky. Majonézový šalát pripravte z kvalitnej majonézy a ideálne light, dodržujte veľkosť porcie, prípadne použite biely jogurt Biely cukor – obmedzte jeho spotrebu, prípadne nahraďte hnedým, ale aj tak dbajte na umiernenú konzumáciu, Bielu múku nahraďte celozrnnou. Tradičnú čokoládovú polevu nahraďte horkou čokoládou s vysokým percentom pravého kakaa. Bez prídavku tuku sa najnovšie označuje dokonca za zdravú! Orechy a ovocie by samozrejme na štedrovečernom stole nemali chýbať. Údeniny by sme mali z jedálnička vylúčiť úplne alebo ich prinajmenšom striktne obmedziť. Obmedzte spotrebu soli - namiesto presolených maškŕt, si doprajte napr. zeleninové hranolčeky s dipom z kvalitnej majonézy s nízkym obsahom tuku
„Doprajte si dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, jadrá orechov a nezabudnite ani na pravidelný pohyb.”, radí doktor Majerčák a dodáva, že:„Pravidelný pohyb a prechádzky s rodinou sú počas sviatkov ešte dôležitejšie ako inokedy. Príjem kalórií je zvýšený a preto mu reba prispôsobiť aj ich výdaj.Namiesto vylihovania doma pri televíznej obrazovke sa určite treba vybrať aspoň na malú prechádzku. Kto lyžuje, tak aj na hory. Cvičiť sa dá dokonca aj pri varení. Napríklad stáť a pri miešaní polevy točiť raz jednou a potom druhou nohou“ Zabúdať netreba ani na fakt, že žalúdok signalizuje pocit zasýtenia s oneskorením. Mali by sme preto jesť pomaly. ![]() |
||||
|