Liečivé účinky imela
Autor: INA I.
Pondelok, 14. apríl 2014
Liečivé účinky imela

Imelo v sebe ukrýva niekoľko tajomstiev. Kedysi bolo považované za posvätnú rastlinu. Táto prastará rastlinka sa používala aj ako liek proti epilepsii, chronických kŕčoch a hysterických záchvatoch. Už keltskí kňazi používali imelo ako liek proti otravám či neplodnosti, ale slúžilo im aj ako rastlina, ktorá odháňa vojnu, hladomor, krupobitie a zlých duchov. V niektorých krajinách sa dodnes imelo pridáva do vína. Aké sú jeho účinky dnes?


 

Svoju liečivú silu má od začiatku októbra do polovice decembra a v marci a apríli, ak hosťuje hlavne  na duboch a topoľoch. Zbierajte ho len zo zdravých stromov. Sušte ho zavesené dole hlavou. Listy a konáriky nie sú jedovaté, pozor však na plody. No ich účinok prichádza v čase, keď sa rozmiešajú s bravčovou masťou a použijú pri omrzlinách.

 

Imelo biele je výborný prostriedok na funkciu žliaz. Imelový čaj by mali piť ľudia, ktorí trpia na chronické poruchy látkovej výmeny. Ak máte problémy s hormónmi, skúste  piť imelový čaj dvakrát denne, ráno a večer. Mimoriadne sa odporúča pri porážke. Vtedy by sa mal tento čaj piť šesť týždňov tri šálky denne, tri týždne dve šálky a dva týždne jednu šálku.

 

Okrem toho je imelo účinný prostriedok na zastavenie krvácania, na pôsobenie na srdce a na krvný obeh. Má priaznivý vplyv aj na vyrovnávanie krvného tlaku. Priaznivo pôsobí proti únave, odstraňuje stres a pocity strachu a nervozity. Tri šálky denne vám normalizujú činnosť srdca, vďaka tomu sa zvýši aj pracovný výkon a chuť do práce.

 

Ak máte komplikácie pri menštruácii, pokojne siahnite po tejto účinnej látke. Pomáha aj pri ťažkostiach v prechode sprevádzaných búšením srdca a zrýchlením tepu, návalmi krvi do hlavy, pocitmi strachu a ťažkosťami s dýchaním. Zmäkčuje a odstraňuje vápenaté usadeniny v cievnom systéme, čím predchádza srdcovým a mozgovým infarktom.

 

V súčasnosti sa táto nenápadná rastlina žijúca ako parazit na iných stromoch začala používať v medicíne preventívne aj priamo proti rakovine žalúdka.  Výsledky ukazujú, že liečivé rastliny prečisťujú telo a odstraňujú z neho chorobné látky a prečisťujú celý organizmus.

 

Imelo tiež tlmí bolesti hlavy, závrate, ovplyvňuje činnosť pankreasu, má protireumatické účinky, používa sa aj ako podporný liek pri liečbe neplodnosti a obmedzuje výskyt kŕčových žíl.

 

 

Foto: http://botanika.wendys.cz/