|
||||
![]() Na výrobu zaváranín používame výhradne čerstvé, bezchybné ovocie. Prezreté alebo poškodené ovocie nie je vhodné. Môžeme tiež obrať ovocie zo záhrady v období zrelosti a zamraziť ho (napr. rebarboru alebo jahody) a neskôr skombinovať s iným druhom ovocia. V tom prípade zmrazené ovocie najskôr odvážime, až potom ho necháme rozmraziť a vzniknutú šťavu použijeme.
Rebarbora Rebarbora zabalená do vlhkej utierky vydrží v priehradke na zeleninu v chladničke čerstvá niekoľko dní. Surová rebarbora nakrájaná na kúsky vydrží zmrazená až rok. Rebarboru kombinujeme s jahodami alebo jablkami.
Marhule Ak marhule ešte nie sú príliš šťavnaté, môžeme ich v džemoch vhodne doplniť malým množstvom sektu, vína alebo svetlej hroznovej šťavy. Marhule dobre ladia s jahodami a malinami.
Maliny a černice Oba druhy ovocia sú veľmi citlivé na otlačenie a ľahko chytajú pleseň, preto by sme mali bobuľoviny spracovávať okamžite. Maliny a černice by sa nemali umývať, ale len starostlivo prebrať. Jemné bobule sa ľahko poškodia, strácajú arómu a šťavu. Kupované bobuľoviny v dobrej akosti nemajú na dne škatuľky žiadnu šťavu. Maliny sa hodia veľmi dobre k iným bobuľovinám a marhuliam, nektárinkám alebo broskyniam. Černice dobre ladia s čerešňami a jablkami.
Čerešne Oberáme iba zrelé čerešne, pretože ich nie je možné nechať dozrieť. Polovicu odvážených plodov krátko rozmixujeme, aby sa džem dal ľahko roztierať a mal optimálnu želírovaciu schopnosť. Čerešne je možné dobre kombinovať so slivkami, bobuľovinami a broskyňami.
Jahody
Citlivé plody jahôd nikdy neumývame pod tečúcou vodou! Ak sa
Druhú časť prinesieme o týždeň! :) |
||||
|