|
||||
![]()
Každý si pamätá výborné vône v babičkinej kuchyni. No a ešte viac to voňalo keď babička zavárala, alebo nebodaj piekla. Prinášame zopár nových receptov, ktoré budú mať tiež veľký úspech, možno aj u babičky!
Jahodový džem s brusnicami a ovocným cukrom
Stačí na: asi 2 a ½ pohára cca 375 ml Doba prípravy: asi 25 minút
Prísady: · 600 g očistených jahôd · 50 g sušených brusníc · 50 ml 100% jablkovej šťavy · 1 balenie želírovacieho ovocného cukru
Príprava: 1. Vo veľkom hrnci čiastočne rozmixujeme jahody s brusnicami ručným ponorným mixérom tak, aby v zmesi zostali aj kúsky ovocia. 2. Rozmixovanú zmes dôkladne premiešame s jablčnou šťavou a želírovacím ovocným cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a za stáleho miešania varíme minimálne 3 minúty. 3. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej. 4. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Miesto sušených brusníc môžeme použiť aj iné sušené ovocie. Napríklad sušené marhule, slivky nebo datle.
Jahodový topping
Stačí na: asi 5 pohárov cca 500 ml Doba prípravy: asi 25 minút
Prísady: · 1,5 kg jahôd očistených a nakrájaných · 1 l vriacej vody · 500 g cukru · 1 balíček kyseliny citrónovej · 1 balenie želírovacieho cukru
Príprava: 1. Jahody zalejeme vriacou vodou a necháme 20 minút odstáť. Cez sitko precedíme do väčšieho hrnca a zvyšnú šťavu z jahôd vytlačíme. 2. Do jahodovej šťavy pridáme cukor, kyselinu citrónovú a želírovací cukor a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne, za stáleho miešania, minimálne 5 minút povaríme. 3. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov, ktoré dobre uzavrieme. Uchovávame v chlade!
Tip: Jahodový topping obsahuje 42% jahôd. Výborne sa hodí ako omáčka na vanilkovú zmrzlinu alebo na puding. Ak šťava vo fľaši zhustne, pred podávaním pretrasieme.
Ako stvorené pre zmrzlinové poháre a dezert
Malinový džem s čokoládou
Doba prípravy: asi 35 minút Vystačí na: asi 4 poháre cca 350 ml
Prísady: · 100 g horkej čokolády · 1 kg malín · 1 balíček Gelfixu 3:1 · 350 g cukru
Príprava: 1. Čokoládu nasekáme na menšie kúsky. Do väčšieho hrnca vložíme maliny. Obsah balíčka Gelfix 3:1 zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. 2. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Pridáme čokoládu a za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej. 3. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Tip: Pridaním čokolády sa skráti doba trvanlivosti džemu na 6 mesiacov.
|
||||
|