Rebarbora
Autor: Silvia B.
Rebarbora

Mám rada kyslastú chuť ovocí. Možno aj preto mi toto ovocie alebo zelenina chutia. Vlastne ani neviem kam by som ju zaradila.
Stará mama vravela, že je to ako burina, rastie všade. Ona ju mala úplne rozrastenú v jednom kúte záhrady pod veľkou čerešňou. Milovala rebarborový koláč a kompót. Mama zase robievala úžasný rebarborový krém.


 

Tento rok som ju objavila na trhu raz podvečer – bola lacnejšia – a tak som jej mohla kúpiť viac a zase zavárať.

 

Ovocný šalát

Očistíme rebarboru a pokrájame na menšie kúsky. Sparíme ju asi dve minúty vo vriacej vode. Potom ju prudko schladíme. Vsypeme do misky. Primiešame trochu medu. Potom prisypeme na polovičky nakrájané jahody a zase zľahka premiešame. Posekáme trochu vlašských orechov a znova ich premiešame do ovocného šalátu. Vychladíme. Podávame v sklenených miskách prípadne premiešané s trochou bieleho jogurtu.

 

Rebarborový kompót

Rebarboru očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Posypeme ju vanilkovým cukrom. Premiešame. Pridáme na osminky nakrájané jabĺčka. Polejeme vodou a pod odchýlenou pokrievkou prevaríme asi 3 minúty. Potom prikryjeme a necháme vychladnúť. Podávame schladené.
Nám chutí ako príloha k pečenému mäsu so zemiakovou kašou.

 

Rebarborový koláč

3 vajíčka vyšľaháme s 200 gramami práškového cukru. Primiešame 1 dl oleja a 2 dl vlažného mlieka. V inej miske si premiešame 300 g polohrubej múky s 1 práškom do pečiva. Potom obe zmesi zmiešame a vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Na vrch poukladáme na malé kúsky nakrájanú očistenú rebarboru do pekných radov, aby sa koláč po upečení pekne krájal.
Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a hneď znížime teplotu na 180°C. Pečieme asi 35 – 40 minút. Hneď po vytiahnutí z rúry, posypeme vanilkovým cukrom.
Takto robievala koláč stará mama. Mne však viac chutí, keď rebarboru pokrájam na ozaj drobné kúsky a premiešam ich s menšími jahodami alebo nakrájanými na malé kúsky a takouto zmesou posypem celý koláč.

 

Rebarborový krém

300 g rebarbory nakrájame na kúsky. Premiešame s 200 gramami kryštálového cukru a zalejem s asi 1 dl vody alebo pomarančovej šťavy. Necháme pod odchýlenou pokrievkou podusiť asi 5 minút. Potom prikryté pokrievkou vychladíme. Necháme dobre schladiť v chladničke. Nakoniec rozmixujeme. A podávame chladné s piškótami a kúskami jabĺčok.
Alebo rozmixovanú zmes premiešame so 120 ml vyšľahanej šľahačky.
Neviem presne, ale asi takto nejako mama robila ten krém, čo som spomínala na začiatku článku. A ja som ním veru teraz naozaj zabodovala, keď som ho podávala na narodeninovej oslave.

 

Rebarborový džem

500 g nakrájanej (ani ju nečistíme, len umyjeme) rebarbory zalejeme 1 dl vriacej vody a 1 dl pomarančovej šťavy. Dobre rozmixujeme. Pridáme želírovací cukor na 1000 g a premiešame. Privedieme do varu a prevaríme asi 3 minúty. Vlejeme do pohárikov a uzavrieme.
V posledných rokoch milujem v lekvároch pomaranče a grepy. Nuž asi preto som pomarančovú šťavu pridala aj sem.

 

Rebarborový lekvár

500 g umytej rebarbory nakrájame na malé kúsky. Premiešame s 400 g kryštálového cukru. Zalejeme 1 dl pomarančovej šťavy. Chvíľu pod pokrievkou necháme cukor rozpustiť. Potom na miernom plameni varíme asi 5 minút. Rozmixujeme a za stáleho miešania uvaríme na strednom plameni do požadovanej hustoty.
Naposledy som miesto pomarančovej šťavy prisypala 150 g jahôd. A lekvár nám chutil ešte viac.

 

Kategória: Zdravá strava