|
||||
![]()
Naše telo tvorí až 70 % vody. Je základ života na zemi. Bez vody by sme prežili len pár dní. Pitnej vody je na svete nedostatok. Napriek tomu si ju nevážime a plytváme ňou. Touto problematikou sa zaoberajú svetové organizácie už dlhé roky. Stredná Európa patrí k svetovým veľmociam čo sa bohatstva podzemnej vody týka. Vážne problémy s pitnou vodou Až 20 % celosvetovej populácie má nedostatok vody. Zhruba 6 000 detí denne na jej nedostatok zaplatí životom. V Kalifornii napríklad dostanete namiesto pohára pitnej vody, k dennému menu fľašu nealko nápoja. Dôvodom je extrémne sucho, ktoré trápi túto krajinu už štvrtý dok. Vedci sú skeptickí. Vodu totiž musia hľadať hlboko pod povrchom zeme. Okrem problému sucha sa riešia aj chemické látky, ktoré obsahuje. Medzi problémové patrí tvrdosť vody, vysoký obsah železa a mangánu či premnoženie baktérii vo vode.
Upravovaná voda Vodu berieme ako samozrejmosť. Veď predsa stačí otočiť kohútikom a tečie. Pritom je viac ako polovica svetových riek znečistená. Dopad na ľudský organizmus má predovšetkým zmena chemického zloženia, biologické a fyzikálne vlastnosti vody, ktoré majú negatívny dopad na ľudský organizmus. Voda z verejných zdrojov je používaná na pitie a varenie. Nie je tajomstvom, že je technicky a chemicky upravovaná. Pre mnohých môže byť prekvapivá informácia, že sa technologická úprava, filtrácia či ožarovanie UV žiarením, týka i rady balených vôd. A to nielen tých, ktoré sú najskôr čerpané z verejných zdrojov, ale i veľa minerálok alebo pramenitých vôd z podzemných zdrojov. Dôvodom je snaha vyhovieť prísnym kritériám a limitom stanovujúce obsah dusičnanov a organických látok. Existuje iba málo prameňov, ktoré takéto úpravy nepotrebujú. „Niektoré pramene sa teda rôzne filtrujú, zbavujú sa síry, mangánu, arzénu či železa a ožarujú sa (to platí i pre minerálne vody), aby sa vyhovelo prísnym kritériám a limitom stanovujúce obsah dusičnanov a organických látok. Tu je rovnako dobré venovať pozornosť výberu, pretože tie skutočne najkvalitnejšie prírodné vody sú „živé“ a nepotrebujú vôbec žiadnu úpravu,“ poznamenal riaditeľ výrobného závodu Toma Natura z Teplíc nad Metují Pavel Vacek.
Čo vieme o vodách v obaloch? Denne by sme mali vypiť 2 – 3 litre vody. Piť musíme priebežne, nielen vtedy, keď pociťujeme smäd. Voda má pozitívny vplyv na náš organizmus a celkovú kondíciu. Pre ľudský organizmus je najlepšia voda priamo z lona prírody, pokiaľ neobsahuje žiadne prvky a zlúčeniny a neprešla žiadnou chemickou úpravou. Je to „živá“ voda, teda pramenitá voda z podzemného prameňa. Najčastejšie sa s nimi stretávame v podobe balených vôd. Balené pramenité vody sú kvalitné a neustále sledované vody z podzemných chránených zdrojov, ktoré môžu byť upravované len určitým spôsobom. „Niektoré pramene sa teda rôzne filtrujú, zbavujú sa síry, mangánu, arzénu či železa a ožarujú sa (to platí i pre minerálne vody), aby sa vyhovelo prísnym kritériám a limitom stanovujúce obsah dusičnanov a organických látok. Tu je rovnako dobré venovať pozornosť výberu, pretože tie skutočne najkvalitnejšie prírodné vody sú „živé“ a nepotrebujú vôbec žiadnu úpravu,“ poznamenal riaditeľ výrobného závodu Toma Natura z Teplíc nad Metují Pavel Vacek. Minerálne vody pochádzajú z kontrolovaných a schválených podzemných zdrojov. Pri ich úprave nesmie byť použitý žiaden spôsob, ktorý by zmenil ich zloženie. Povolené je len odželeznenie, odsírenie, UV filtrácia alebo sýtenie oxidom uhličitým. Pri pravidelnom pití minerálok majte na pamäti ich pitie s mierou. Pre každodenné užívanie sú vhodné slabo mineralizované vody s obsahom minerálnych látok do 500 mg/l. Vody s vyšším obsahom by sa mali kombinovať s inými nápojmi a tie s obsahom nad 1500 mg/l je vhodné konzumovať iba výnimočne. Nie každému môže vyhovovať špecifická chuť niektorých značiek, ktorá vyplýva páve zo zvyšného obsahu konkrétnych minerálov.
Pri výbere pozorne čítajte etiketu Trh nám ponúka bohatý výber minerálnych vôd. Dbajte však na to, čo sa píše na etiketách balení. Pavel Vacekdodáva: „Etikety pramenitých, minerálnych a kojeneckých vôd musia napríklad obsahovať lokalitu, z ktorej voda pochádza, názov zdroja a údaje o zložení. Nájdete tu tiež expiračnú dobu či ďalšie pokyny, ako je potrebné vodu uchovať či v chlade alebo do určitého stupňa teploty. Mali by tu byť zaznamenané i technologické úpravy vody (odželeznenie, sýtenie oxidom uhličitým a pod.).“ Pri výbere vôd by mali byť obozretní najmä ľudia s vysokým tlakom. MUDr. Milan Kudyn upozorňuje: „Ľudia s vysokým tlakom môžu piť balené vody, ktoré nemajú vysoký obsah sodíka a chloridov. Pokiaľ nie sú diabetici, môžu ajochutené vody.“ |
||||
|