Najlepšia výživa pre bábätká, ktoré nemôžu byť dojčené
Autor: Zuzana
Pondelok, 06. jún 2016
Najlepšia výživa pre bábätká, ktoré nemôžu byť dojčené

Nie je len prostriedok výživy. Je pohonnou látkou, ktorá určuje metabolické, imunologické a vývojové pochody dieťatka na celý život. Materské mlieko. Nenahraditeľná výživa hlavne v počiatočnom období vývoji bábätka. Niektoré mamičky však môžu mať z rôznych dôvodov s dojčením problém. Vtedy sa k slovu dostáva náhradná dojčenská výživa a dôležitý mliečny tuk.


Dojčenské obdobie je najsenzitívnejšie. Kvalita a množstvo stravy ovplyvňuje rast a vývoj dieťaťa a má úzky vzťah k vývoju budúcich ochorení, ako sú napr. kardiovaskulárne ochorenia. Optimálny a najprirodzenejší spôsob výživy dojčiat je materské mlieko, ktoré v sebe skrýva hotový poklad. Je unikátnou komplexnou výživou s imunologickými a rast podporujúcimi zložkami. Má ideálne zloženie – obsahuje všetko, čo dieťa potrebuje. Od proteínov, cez vitamíny, minerály, aminokyseliny až po tuky. Unikátnosť a nenapodobiteľnosť ho charakterizujú najlepšie.

 

Aj náhradná výživa poskytne bábätku maximum

V posledných rokoch  sa podarilo v procese približovania k ideálnej potravine, teda materskému mlieku, urobiť výrazný krok dopredu. Postupné rozpoznávanie jednotlivých zložiek materského mlieka a jeho významu vo výžive umožnilo vývin kvalitných prípravkov náhradnej mliečnej výživy. Túto výživu sa podarilo obohatiť o zložky, ktoré podľa vzoru materského mlieka majú imunostimulačné účinky. Preto i náhradná výživa môže dieťatku poskytnúť všetko, čo potrebuje pre svoj optimálny rast a vývoj.

V „umelých“ surovinách je naďalej prítomná vláknina, minerálne látky, vitamíny a stopové prvky. Dokonca sa podarilo obohatiť umelé mlieka aj o prebiotiká a probiotiká, nukleotidy, esenciálne mastné kyseliny a iné prospešné látky. Mliečne formuly sú tak optimalizované z hľadiska bielkovín a pridania rastlinných tukov. Majú tiež upravený pomer vápnika a fosforu, čím je zabezpečené ich lepšie vstrebávanie. Mamičky nemusia mať strach, že by dieťatko nedostalo všetky potrebné látky, ja keď nemôže byť dojčené.

 

Takmer ako materské mlieko

Niektoré produkty umelej výživy majú takmer rovnaké zloženie ako materské mlieko. Dôležitá je prítomnosť mliečneho tuku, ktorý potrebujú bábätká pre správny rast a energiu. Materské mlieko obsahuje 3-5 % tejto bohatej bioaktívnej zložky, ktorá taktiež vplýva na mozog a hrá pri jeho vývoji významnú úlohu.

Aby malo dieťatko zabezpečenú dojčenskú mliečnu výživu, ktorá sa približuje k zloženiu materského mlieka, v ingredienciách by mali mať produkty uvedený mliečny tuk. Skladá sa zo zmesi látok, ktoré prispievajú k zdraviu. Každá kvapôčka mliečneho tuku je obalená špeciálnou membránou zloženou z bielkovín a tukov, ktoré poskytujú dieťatku výživu. Preto by sa v žiadnom prípade nemal vyraďovať mliečny tuk z detského jedálnička, ale zabezpečiť ho vo forme náhradnej výživy, ak nemôže byť dieťatko dojčené.

 

Na každý vek iné mlieko

Výrobcovia umelej výživy si uvedomujú, že s rastom a vývojom dieťaťa sa menia jeho nároky na výživu. Preto mamičkám ponúkajú základné typy mliek: začiatočné, pokračovacie a pre batoľatá. Každý jeden typ mlieka sa dokáže prispôsobiť aktuálnym potrebám dieťaťa. Začiatočné mlieka sú určené pre dieťa od 0 do 4 mesiacov a sú určené pre novorodencov a dojčatá výlučne na mliečnej strave. Mamičky ich spoznajú pod symbolom 1, uvedeným na obale daného produktu. Pokračovacie mlieka dávame bábätku v období, keď prechádzajú na nemliečne príkrmy. Označuje ich symbol 2. Neskôr medzi 10. – 12. mesiacom veku dieťaťa môžu mamičky začať podávať mlieko pre batoľatá, ktoré majú na obale číslicu 3 alebo slovo Junior. Sú v nich pridané vitamíny, minerálne látky a stopové prvky vhodné pre rast dieťaťa. Po roku veku už môže dieťa konzumovať pasterizované plnotučné kravské mlieko. 

Mamičky by sa nemali trápiť, ak ich dieťatko inú stravu, než materské mlieko či náhradnú mliečnu výživu, odmieta. Musia byť trpezlivé. Odmenou pre nich bude spokojné bábätko, ktoré dostane všetky výživné látky, potrebné pre jeho zdravý vývoj.

Kategória: Zdravie