|
||||
![]() Súčasné gazdinky sa snažia kráčať s dobou. Kuchyňa už dávno nie je miestom, kde sa „iba“ varí. Sledujú trendy a vychytávky, hľadajú inšpirácie ako si jednotlivé procesy domácich prác čo najviac zefektívniť a spríjemniť. Osvojte si spolu s nami pár jednoduchých rád a fungujte vo svojom kráľovstve moderne –s úsporou času energií a s ohľadom na zdravie a životné prostredie. Uloženie riadu Skôr ako sa pustíte do riešenia otázky umývacích cyklov alebo čistiacich prostriedkov, položte si základnú otázku: Ukladám správne riad do umývačky? Znie to možno banálne, no v mnohých prípadoch je to achillova päta čistého riadu.
Tu je kontrolný návod:
A nezabudnite na odstránenie zvyškov jedla ešte predtým, ako sa pustíte do ukladania riadu do umývačky. Z hľadiska hygieny je to dôležité.
Na čo dbať Upozornenie číslo1: Ubezpečte sa, že každý kus riadu v umývačke má svoje miesto! Umývacie ramená sa musia voľne otáčať a nesmú narážať na žiadnu prekážku. Predumývanie nie je nutné a už vôbec nie ekologické. Upozornenie číslo 2: Nezabúdajte, že sú tu stále predmety, ktoré do umývačky nepatria. Automatické umývanie zvážte pri predmetoch z hliníka, cínu, liatiny a striebra alebo starožitné, vzácne kusy riadu. Rovnako tak výrobcovia panvíc odporúčajú skôr ručné umývanie. To isté platí pre plastové predmety (pokiaľ nie sú označené ako vhodné do umývačky riadu) alebo pre väčšie drevené predmety, ako doska na krájanie (najmä ak zapínate cyklus pri vysokých teplotách, napr. 75 °C). Všeobecne platí, že do umývačky riadu patrí bežný kuchynský riad ako sú poháre, taniere, šálky, misy, hrnce, príbor a pod. Špecifickejšie kuchynské potreby sa odporúčajú umývať ručne. O týzdeň si povieme ako dávkovať čistiaci prostriedok. ![]() |
||||
|