|
||||
![]() Tešíte sa? Pozvali ste priateľov a chcete večery tráviť v príjemnej atmosfére a pri dobrom jedle? Tak sa inšpirujte. Obchody sú totiž plné podnetov, trhy tiež, stačí len dobre si vybrať, „použiť“ rady skúsených majstrov grilovania a chutne voňajúca pohoda sa môže konať... Čo grilovať? Možností je veľa. Niekto má rád kuracinu, iný si pochutí na bravčovine, podaktorí uprednostňujú len zeleninu. Na začiatok sú vhodné hydinové klobásky, ktoré prebudia chuťové poháriky. Či už s cesnakom, rascou alebo cibuľkou. Nakrájajte ich na menšie kúsky a gurmánska špecialita je hotová. Keďže klobásky sú v špeciálnom črievku, netreba ich ani lúpať. Rozbeh grilovačky je zabezpečený a kým si na nich budú všetci pochutnávať, ugriluje sa mäsko.
Aj to dostanete v obchodoch už pripravené, takže netreba nič marinovať či pácovať.
Zo zeleniny sú na grilovanie najvhodnejšie paradajky, papriky, cuketa, tekvica, baklažán, šampiňóny, ale aj uhorky. Pochúťkou sú opečené zemiaky, namáčané v chladnom dipe, a to všetko s listovým šalátom, olivami, kukuricou... a všeličím iným. Na zahryznutie sa hodí aj chutný chlebík, niekto rád biely, iný tmavý či z rôznych semien, napríklad tekvicových. Stačí len trochu ho opiecť, prípadne potrieť vlastnoručne vyrobenou špecialitkou.
Pár tipov na „mňamky“
Grilovaný chlieb s pikantným limetkovým maslom Potrebujete: 110 g masla, 1 polievkovú lyžicu limetkovej šťavy a podľa chuti čili korenie. Postup: Do zmäknutého masla vmiešate limetkovú šťavu a čili korenie, všetko dobre v miske premiešajte, aby sa nátierka pekne spojila. Potom jemne natrite toastový chlieb a grilujte asi 4 minúty.
Cézar z grilu Potrebujete: 2 kuracie prsia v zbojníckej marináde, 3 lyžice oleja, 1 hlávku listového šalátu, 2 plátky tmavého toastového chleba, cherry paradajky. Na zálievku: 3 lyžice majolky, 1 lyžicu nastrúhaného parmezánu, 1 prelisovaný strúčik cesnaku, čerstvé nasekané bylinky (petržlenovú vňať, pažítku) soľ, mleté čierne korenie. Postup:Grilované kuracie prsia nechajte vychladnúť a nakrájajte ich na tenké plátky. Natrhané šalátové listy premiešajte v miske so zálievkou z majolky, strúhaného parmezánu, prelisovaného cesnaku, byliniek, soli a korenia. Toastový chlieb nasucho ugrilujete a nakrájate na kocky, ktorými posypete šalát s kuracím mäsom. Môžete dozdobiť na polovice nakrájanými cherry paradajkami – šalát bude šťavnatejší.
Nealko mojito Do džbána vlejte sirup – množstvo záleží od veľkosti džbánu – pridajte pár lístkov mäty a plátky limetky. Limetku a mätu môžete jemne roztlačiť, aby sa chuť dostala do nápoja, pridajte ľad a zalejte sódou. Z jednej fľašky sirupu pripravíte až 7 litrov ovocného nápoja.
Triky majstrov grilovania: o Grilujte len čerstvé marinované mäso, rozmrazené obsahuje vodu a nie je také chutné. o Kuracie prsia sa ugrilujú skôr, ak ich jemne naklepete. o Mäso z grilu nedávajte hneď na taniere – nechajte ho chvíľu odpočinúť, vlákna sa uvoľnia a šťava sa vpije do mäsa. o Na pahrebu nasypte čerstvé alebo sušené bylinky, krásne rozvoňajú grilované mäso. ![]() |
||||
|