Kým vyhasne posledný uhlík… Už ste grilovali?
Autor: ak
Štvrtok, 21. júl 2016
Kým vyhasne posledný uhlík… Už ste grilovali?

Grilovanie sa nemusí vždy nevyhnutne spájať iba s prívlastkom nezdravé. Ak budete dodržiavať niekoľko základných pravidiel, môžete sa vyhnúť zdravotným komplikáciám aj predčasne ukončenej zábave. Na grilovanie by ste mali používať iba kvalitné a čerstvé suroviny. Ak mäsko nakrájate na tenšie plátky, urýchlite tým dĺžku jeho prípravy a pravidelným obracaním zabránite tiež spáleniu jeho povrchu. 


Čo na grilovací stôl

Hostí môžete prekvapiť aj grilovanou zeleninou, ovocím či rybami. Konzumáciu zeleniny zvykneme často zanedbávať aj napriek tomu, že odborníci ju odporúčajú zahrnúť do nášho každodenného jedálneho lístka. Zelenina je bohatým zdrojom vitamínov a vlákniny, ktorá je dôležitá pre dobré trávenie. Výborná môže byť čerstvá, ako príloha v podobe šalátu, alebo pripravená priamo na grile. Zabúdať by ste nemali ani na pohyb. Ak spojíte príjemné s užitočným a popri grilovaní si doprajete aj športovú aktivitu, tak ani drobný prehrešok v podobe dobre prepečenej klobásky vám neuškodí. V prípade, že to predsa len s konzumáciou dobrôt preženiete, majte poruke prípravok, ktorý tráveniu pomôžu. Môžete si dať pohár grapefruitu, prípadne skúste črevá rozhýbať rýchlou chôdzou, pomôže horký aperitív ale aj väčšie množstvo vody v spojení s prechádzaním.    

 

Grilovanie ako spoločenská udalosť

Grilovanie, to nie je len samotná príprava dobrého jedla. Je to malá spoločenská udalosť. Kým sa na grile opekajú steaky či zelenina, môže sa spoločnosť uvoľnene a nezáväzne rozprávať. Príjemná vôňa a zvuk škvrčiaceho mäsa dodajú tú správnu atmosféru a hostia sa na jedlo ešte viac tešia. Kvalitné suroviny sú základ. Aby jedlo pripravené na grile bolo naozaj chutné, dôležité je vybrať kvalitné suroviny. Základom je mäso. Na grilovanie sa najlepšie hodí hovädzie. Použiť však môžete aj bravčové, kuracie či jahňacie mäso. A nemusí byť ani príliš chudé. Práve naopak. Mierne tukom prerastené mäso bude mať po upečení tú správnu chuť.

 

Ani vegetariáni sa nemusia grilovaniu vyhýbať. Stačí si vybrať zeleninu, ktorú máte radi a môžete grilovať. Veď také paradajky, paprika, cukiny či kukurica sú na gril priam ideálne. Grilovať môžeme aj ovocie. Hodí sa napríklad ananás, banány, pomaranče alebo aj čerstvé figy. K nim sa pripravujú rôzne svieže omáčky. No grilované ovocie sa môže podávať trebárs aj so zmrzlinou. Všetko je o fantázii.

Kategória: Zdravie