1. Vyberajme si polysacharidy a fruktózu v pravom ovocí.jpg)
Dôležité je pripomenúť, že nie je cukor ako cukor. Záleží od jeho zdroja. Preto je nevyhnutné pochopiť rozdiel medzi jednoduchými (rýchlymi) sacharidmi, ktoré výrazne dvíhajú hladinu inzulínu a polysacharidmi, ktoré sú v kontrolovanom množstve a v správnej kvalite prijateľné (ryža je napríklad lepšia ako obilie, kvôli obsahu lepku).
Fruktóza v pravom ovocí je v poriadku, pretože je riedená vodou. Takéto ovocie tiež obsahuje vlákninu, čo predlžuje energetický účinok fruktózy a spomaľuje uvoľňovanie cukru do krvi. Neznamená to však, že je vhodné zjesť kilo hrozna a polovicu melóna každý deň.
2. Kombinujme sacharidy s ingredienciami, ktoré zlepšujú inzulínovú senzitivitu
Existuje viacero ingrediencií, ktoré telu pomáhajú ukladať energiu (glykogén) do svalov namiesto toho, aby sa premieňala na tuk. Kvalitný ocot, zelený čaj, orechy, korenia, či bobuľové ovocie sú veľmi dobré príklady. Vedeli ste, že ocot (jablčný, alebo balsamico) zlepšuje funkciu pankreasu, ktorý následne znižuje vylučovanie inzulínu aj pri konzumácií sacharidov?
Ako kombinovať sacharidy?
-
Varte sacharidy so zdravými tukmi, akými sú maslo, olivový, alebo kokosový olej.
-
Dochucujte jedlo „kyselinkami” v octoch, citrónoch a limetkách.
-
Ako prílohu jedzte nakladanú zeleninu, kyslú kapustu, či exotické „Kim Chi”.
-
Z korenín sa zamerajte na kurkumu, škoricu a či senovku.
-
K sacharidom pridajte antioxidanty vo forme bobuľového ovocia, pravého kakaa, či zelenej zeleniny (vločky + čučoriedky + kokos, ryža + petržlen + brokolica ).
-
3. Nedovoľte, aby vás prepadol vlčí hlad
Ak sa pri každom jedle zameriate skôr na správnu dávku proteínu a zdravého tuku, ako na množstvo sacharidov, nestane sa, že budete od hladu škriabať steny každé dve-tri hodiny a hľadať niečo pod zub. Okrem pomeru sacharidov je dôležité zabezpečiť aj dostatok magnézia, chrómu a B vitamínov. Rovnako je vždy lepšie zamerať sa na plnotučné výrobky, ako na rôzne odtučnené varianty, ktoré väčšinou namiesto tuku obsahujú len viac cukru.
Ako špecialitu odporúčam suplementáciu glutamínu (aminokyseliny, ktorá sa nachádza prevažne v živočíšnych bielkovinách). Glutamín je skvelý zdroj energie pre mozog a s dávkovaním 1 až 2 gramy pred jedlom eliminujete potrebu extra príjmu sacharidov. Ak sa vám stále zdá, že sa neviete zasýtiť, počkajte, a prípadne si dajte pár orechov. K záverečným sústam možno nakrájať aj plátky masla alebo pridať za lyžicu olivového oleja s morskou soľou.
|