Ako si udržať opálenie
Autor: aka
Štvrtok, 24. august 2017
Ako si udržať opálenie

 

Absolútnym tabu, ak si chcete dlho udržať opálený vzhľad, sú horúce kúpele alebo saunovanie. Horúca voda a vzduch vyvolávajú zvýšené potenie, a tým aj rýchlejšie uvoľňuje vrchná zrohovatená vrstva. 


 

Neodporúča sa používať pílingy s AHA kyselinami, ale tie, ktoré obsahujú obilné klíčky či drobné morské minerály. Vyhladzujú pokožku rýchlejšie ako gély alebo ľahké lotiony a často obsahujú práve také látky, ktoré upokojujú a uvoľňujú, a súčasne bránia zápalovým procesom.

 

K bronzovému nádychu pokožky pomôže aj moderná kozmetika a samoopaľovacie prípravky. Mnoho žien daruje tmavú pokožku z tuby nohám, tvári či celému telu. Čo predtým treba urobiť? Z nôh je užitočné odstrániť si nežiaduce ochlpenie. Taktiež by ste si mali dopriať šetrný píling, ktorý odstráni odumreté bunky, pokožku rozžiari a vyhladí. Stačí ho použiť raz za mesiac, je však dôležitý. Píling môžete použiť aj na zvyšok tela, no na tvár je vhodnejší špeciálny jemný abrazívny krém. Hladká pleť je pre rovnomerné zafarbenie pokožky podmienkou. Samoopaľovacie prípravky zafarbia hornú vrstvu pokožky, tónovacie krémy či terakotové púdre sú jemnejšie a zostávajú len na povrchu. Odporúča sa postupovať podľa návodu na obale, krém treba starostlivo rozotrieť.


Po nanesení samoopaľovacích prípravkov sa pokožka za určitý čas nádherne sfarbí. So slnečným opálením je to komplikovanejšie. Jeho predpokladom je dostatok betakaroténu, podporujúceho pigmentáciu, a vitamínu E, pôsobiaceho proti voľným radikálom. Obe zložky môžete organizmu dodať špeciálnymi potravinovými doplnkami, ktoré možno kúpiť v lekárňach. „Umelo“ opálenú pokožku netreba nijako mimoriadne ošetrovať, pretože kvalitné samoopaľovacie prípravky na tvár i telo obsahujú aj ochranné látky. Avšak je potrebné vedieť, že na miestach, ktoré sú vystavené svetlu (tvár) alebo častému umývaniu (ruky), hnednutie výrazne rýchlejšie bledne. Tomu sa nedá zabrániť, ale je možné vyrovnať tónovanie špeciálnym mejkapom či samoopaľovací prípravok aplikovať každý tretí až štvrtý deň.


Pred nanášaním krému potrebujete hladký povrch tela

Mnohé ženy sa často sťažujú, že pri používaní samoopaľovacích prípravkov zostávajú škvrny na odeve alebo dokonca na pokožke. Čo treba dodržať? Samoopaľovacie krémy môžu rôzne sfarbiť rozdielne typy pleti. Preto si najskôr urobte malý test - na pokožku predlaktia si naneste malé množstvo, počkajte 3-5 h a zistíte farebnú reakciu vašej pokožky. Dôležitým predpokladom je dokonale hladký povrch. Pri sprchovaní si pokožku celého tela vymasírujte žinkou alebo použite píling. Jemným telovým mliekom obnovte stratenú vlahu v pokožke a vyčkajte, pokiaľ sa dôkladne absorbuje. 


Ako nanášať prípravok

Nastáva najdôležitejší moment – rovnomerné nanesenie samoopaľovacieho prípravku. Vždy nanášajte iba malé množstvo – neskôr môžete naniesť ďalšiu vrstvu.  Krúživými pohybmi smerom zdola nahor. Na miestach, kde je pokožka veľmi suchá, príp. tenká (lakte, kolená, členky, zadná časť chodidiel), aplikujte prípravok striedmejšie. Obzvlášť opatrne na tvár. Umyte si ruky dôkladne aj medzi prstami a kefkou vyčistite nechty. Oblečte sa až po úplnom absorbovaní prípravku. Inak môže dôjsť k sfarbeniu vášho bavlneného, hodvábneho alebo vlneného oblečenia. Takto za 2-3 hodiny získate peknú hnedú pokožku a efekt vydrží približne jeden týždeň. Po každom sprchovaní a kúpeli pokožku hydratujte, aby ste predĺžili trvanlivosť sfarbenia.

 

Čo robiť, ak je aj napriek dodržanému postupu farba rôznorodá

Ak je farba na niektorých miestach príliš tmavá alebo sa vytvorili nevzhľadné fľaky, použite píling alebo žinku. Chýbajúcu farbu doplníte jemnou vrstvičkou samoopaľovacieho prípravku. Po týždni celý postup zopakujte. Prirodzenejší odtieň dosiahnete nanesením dvoch až troch veľmi jemných vrstiev samoopaľovacieho prípravku po jednodňovej prestávke.

 

 

 

Tip na dobrý výsledok 

 

 

l Pred aplikáciou samoopaľovacích prípravkov nezabudnite použiť na tvár aj telo kvalitný píling - bez AHA kyselín, aby ste sa zbavili odumretých buniek a aby nová farba vašej pokožky bola rovnomerná a vydržala dlhšie. 


l Pokožku si ním dôkladne premasírujte, na pomoc si môžete vziať aj masážnu rukavicu či lufu.

 
l Pleťovým pílingom si ošetrite aj krk, pretože je dôležité, aby sa dosiahli plynulé farebné prechody. Pokožku po kúpeli dobre vysušte. 


l Ak máte skôr suchšiu pleť, môžete ju najprv natrieť telovým mliekom. Inak použite telové mlieko aspoň na kolená, členky, lakte a na miesta, kde vám viac vytŕčajú kosti. Na týchto miestach je koža napnutejšia a vpíja viac krému. 


l Tak zabránite vzniku výrazných farebných nerovností pri nanášaní

samoopaľovacieho prípravku. Aj tak ho na týchto miestach vtierajte len zľahka. 
l Samoopaľovacie prípravky aplikujte ľahkou masážou - tak na tele, ako aj na tvári. Začnite od nôh, pretože tak sa vyhnete pruhom na bruchu - vznikli by, keby ste sa museli ohýbať k nižším častiam tela. Emulziu alebo krém jemne rozotrite a vláčnymi, plynulými pohybmi vmasírujte. Na tvári začnite od stredu smerom k stranám a nezabudnite ani na krk a uši. 


l Po aplikácii si dobre umyte ruky. Farbu stačí obnovovať 2 až 3-krát do týždňa.

Pre mnohé z nás je už dovolenka za nami a my sa opäť topíme vo víre pracovných povinností. Po pár dňoch si ledva spomenieme, že sme na nejakej dovolenke vôbec boli. Túto skutočnosť nám pripomína nanajvýš tak šúpajúca sa pokožka. Príťažlivá hnedá farba nám každým sprchovaním mizne spolu s penou sprchového gélu do nenávratna.

Aj keď šúpaniu a blednutiu pokožky nezabránime, môžeme pomocou kvalitných kozmetických prípravkov tento proces spomaliť a dať hnedej farbe šancu na dlhšie prežitie.

 

Vyhýbajte sa soláriám
Najnevhodnejší prostriedok na udržanie si dlhodobého opálenia sú soláriá. Ani samotní dermatológovia neodporúčajú pravidelné návštevy solárií. Pokožka v nich načerpáva ďalšie dávky UV-žiarenia, čo ju ešte viac vysušuje. Navyše vplyvom vypekania sa v soláriách pokožka predčasne starne, tvoria sa pigmentové škvrny, či nové znamienka a najväčšiu hrozbu predstavuje rakovina kože. 

 

Hydratujte ako o život
Oveľa lepším spôsobom ako si zachovať dovolenkový bronz čo najdlhšie sú hydratačné telové mlieka, krémy a gély. Po nadmernom slnení a pôsobení slanej vody je pokožka vyčerpaná a dehydrovaná a potrebuje natankovať vlhkosť a zvýšiť elasticitu.

Pokožku po opálení výborne ošetria mlieka s obsahom aloe vera, betakaroténu, morských rias a vitamínom E, ktoré predlžujú opálenie pleti a zároveň  ju hydratujú a regenerujú.

Zvláštnu starostlivosť si vyžadujú predovšetkým jemné partie tváre, krku a dekoltu. Vhodné sú regeneračné a výživné kúry.

 

Ligotavá hviezda večera
Stále veľmi obľúbené sú prípravky s jemný trblietavým efektom, vďaka ktorému pokožka získa neodolateľný zlatistý nádych. Ich služby sú neoceniteľné hlavne, ak túžite večer zažiariť ako hviezda na letnej nočnej oblohe.

 

Opálilo sa to „samo“
Ak máte pocit, že s vašou prirodzenou hnedou farbou sa už nedá nič robiť, siahnite po samoopaľovacích prípravkoch a tónovacích mliekach. Pred každým nanesením si urobte dôkladný telový peeling. Píling pokožku vyhladí, odstráni jej zrohovatené časti a pokožka tak môže lepšie prijať ošetrujúce látky, pretože ľahšie prenikajú do hĺbky.

 

Zdravý bronz v tabletkách
Pred, počas aj po dovolenke nezanedbajte pravidelný príjem betakaroténu. Ten pomáha pokožke odolať nepriaznivým vplyvom slnečného žiarenia, chráni bunky pred pôsobením voľných radikálov, bojuje proti rýchlemu starnutiu pleti a dopomáha k udržaniu dlhodobej hnedej farby pokožky.

Kategória: Krása