Poznáte účinky jablčného octu?
Autor: Marta Z.
Poznáte účinky jablčného octu?

 

 

Jablčný ocot je prírodný produkt obsahujúci veľké množstvo biologicky aktívnych látok, ktoré pomáhajú zabíjať baktérie a škodlivé látky v tele. Vyskúšajte.


 

 

Lieky proti bolestiam hrdla

Zmiešajte 1/4 šálky jablčného octu a 1 šálku teplej vody. Táto zmes je užitočným kloktadlom už pri najmenšom náznaku choroby – všetky škodlivé baktérie v ústach a hrdle budú okamžite zničené a choroba sa nedostane ďalej do tela.

 

Pálenie záhy

Počas 1 hodiny pite zmes jednej čajovej lyžičky jablčného octu s trochou vody. Táto zmes pomôže vyrovnať sa s pálením záhy už za hodinu.

 

Uvoľnenie nosa a nosovej dutiny

Ak pocítite výtok z nosa a máte pocit upchatého nosa, vypite pohár vody s jednou čajovou lyžičkou jablčného octu. Ocot obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, C a kyselinu octovú, kyselinu jablčnú, kyselinu mliečnu a v neposlednom rade aj kyselinu citrónovú. Tieto látky pomáhajú uvoľniť nos od hlienu a odstrániť opuch.

 

Proti lupinám

Jablčný ocot posilňuje vlasy, po použití sú lesklé, zdravšie a vyzerajú omnoho sviežejšie. Ocot má však okrem týchto účinkov ešte jeden skvelý benefit. Ničí lupiny!

Zmiešajte 1/4 šálky octu s 1/4 šálky vody a roztokom opláchnite vlasy po použití šampónu. Octovú zmes nechajte pôsobiť na vlasoch 15 minút. Lupiny zmiznú už po jednom použití.

 

Proti kŕčom

Kŕče často poukazujú na nedostatok draslíka v tele. Zmiešajte 2 polievkové lyžice jablčného octu, jednu polievkovú lyžicu medu a pohár teplej vody – získate domáci liek proti kŕčom, ktorý pomáha nahradiť nedostatok draslíka v tele. Ocot totiž obsahuje horčík, železo, fosfor, síru a meď, ktoré sú pre telo veľmi prospešné.

 

Proti svrbeniu

Pokiaľ je vaša pokožka suchá a nepríjemne svrbí, aplikujte na postihnutú oblasť trochu jablčného octu, pomocou vatového tampónu. Antifungálne a antibakteriálne vlastnosti prírodného octu pomôžu vyrovnať sa s rôznymi kožnými problémami, ako sú napríklad akné.

 

Proti bradaviciam

Vírusové bradavice môžete odstrániť tak, že ich budete denne natierať jablčným octom. Ak túto aktivitu budete pravidelne dodržiavať, výsledky uvidíte už po pár dňoch. 

 

Proti zápachu nôh

Urobte si kúpeľ s jablčným octom. Je skvelým pomocníkom v boji s nadmernými potením a zápachom nôh. Ocot sa tiež vysporiada s plesňou na nohách, zároveň má aj antimikrobiálne vlastnosti, ktoré zamedia vzniku plesní a ochorení. 

 

Proti nadúvaniu

Aby ste zabránili nadúvaniu, vypite pohár vody s jablčným octom pred každým jedlom. Tento jednoduchý trik prispeje k zlepšeniu trávenia a metabolizmu.

Kategória: Zdravá strava