|
||||
![]() Zaujímate sa o zdravú stravu, rôzne trendy a rady odborníkov v tejto oblasti. Rozhodne siahnite po novinke Nabrúsený šéfkuchár. Anthony Warner krok za krokom odhaľuje podstatu bláznivých módnych trendov v stravovaní, vyvracia pavedecké bludy týkajúce sa jedla a poukazuje na podvrhy šarlatánov propagujúcich tie najčudnejšie diéty a kúry.
Nikdy predtým sme neboli vystavení takej záplave informácií o jedle a zdraví ako dnes. Diéta na úpravu črevnej flóry, paleo stravovanie, bezlepková diéta, konšpiračné teórie o cukre... Akokoľvek znejú niektoré bizarne a dokonca môžu byť zdraviu škodlivé, sme náchylní v ich účinok veriť a neváhame ich vyskúšať.
Profesionálny šéfkuchár a bloger Anthony Warner preto oslovil tím psychiatrov, behaviorálnych ekonómov, dietológov a expertov z oblasti potravinárskej výroby, aby spolu s nimi odhalil, prečo toľko praktických a inteligentných ľudí podľahne rôznym bláznivým výstrelkom v stravovaní. „V tejto knihe nenájdete žiaden zoznam pravidiel, ktorými sa musíte riadiť, ak chcete šťastne a zdravo žiť. Nebudem zostavovať zoznamy potravín, ktoré buď spôsobujú, alebo liečia rakovinu. Ak táto kniha splní svoj účel, na jej konci budete o vede o potravinách a stravovaní vedieť dokonca ešte menej ako na začiatku. Alebo aspoň menej, než ste si mysleli, že viete,“tvrdí autor Anthony Warner.
V knihe Nabrúsený šéfkuchár totiž píše o rôznych pavedách, mýtoch a bludoch, ktoré sa šíria okolo nás. Neváha sa pustiť do herečky Gwyneth Paltrowovej alebo instagramových hviezdičiek, ktoré získali pocit, že môžu hovoriť o zdravej strave. Bez vzdelania, kritického myslenie a overovania. Anthony Warner je profesionálny šéfkuchár, vyštudovaný biochemik, bloger a pravidelný prispievateľ do prestížneho časopisu New Scientist. Milan Buno, literárny publicista |
||||
|