|
||||
Hoci diagnostika a liečba tráviacich ťažkostí patria do rúk lekára pri tráviacich ťažkostiach si môžeme pomôcť aj úpravou stravovania a spôsobu života.
1. Prvým krokom je vytipovanie a vylúčenie jedál, ktoré fungujú ako spúšťače problémov (korenisté a pikantné jedlá, horúce jedlá, mastné jedlá, káva, nápoje s obsahom kofeínu, mlieko, mliečne výrobky, alkohol, kakao, čokoláda, kapustová zelenia, strukoviny, niektoré druhy ovocia a ovocných štiav, sýtené nápoje a pod.)
2. Dbajte na to, aby bola strava vyvážená. 3. Denný príjem energie a živín by sa mal rozdeliť do piatich menších porcií. 4. Vhodné je naplánovať a pripraviť si jedlo vopred. 5. Na jedenie je vhodné vyhradiť si dostatok času a tento čas využiť súčasne ako relaxáciu. 6. Veďte si stravovací denník. 7. Nejedzte pred spaním. 8. Pite dostatok tekutín. 9. Nefajčite a vyhýbajte sa nadmernej konzumácii alkoholu. 10. Upravte celkovú životosprávu a veľa sa hýbte. Pohyb totiž stimuluje sťahy čriev a činnosť tráviaceho systému.
Ako sa budeme správať k žalúdku, tak sa bude správať aj náš žalúdok.
|
||||
|