Prečo je kliešť taký nebezpečný?
Autor: Alena R.
Prečo je kliešť taký nebezpečný?

S príchodom jari a teplého počasia sa prebúdza nielen príroda. Prebúdza sa aj parazit, ktorý je na území Slovenskej republiky čoraz rozšírenejší. Čím teplejšie bude, tým viac ľudí bude tráviť čas vonku v prírode. Nemusíte byť ani na lúke či v lese, stačí, že budete na chodníku a doma môžete zistiť, že ste si z prechádzky priniesli neželané prekvapenie – kliešťa. 


Čo sú to kliešte?

Ide o parazity, ktoré sú známe pre svoje prisatie sa na hostiteľa a „cicanie“ jeho krvi. Na svete existuje niekoľko stoviek druhov. Na Slovensku je najrozšírenejší kliešť obyčajný.

 

Kde kliešte čakajú na hostiteľa?

Kedysi išlo najmä o listnaté a zmiešané lesy,dnes si môžete doniesť kliešťa domov prakticky odvšadiaľ. Čakajú väčšinou na koncoch listov, konárov alebo tráv a číhajú, kedy prejdete okolo. Majú natiahnuté predné nohy a keď sa vaša končatina obtrie o trávu, kliešť sa na ňu jednoducho dostane.

Kliešte začnú automaticky šplhať smerom hore, aby našli jemne zakrytú kožu. Málokedy nájdete tohto parazita na mieste, kde nemáte oblečenie. Radi sa schovávajú práve pod oblečenie.

 

Známe slovné spojenie

Určite ste už počuli známe slovné spojenie – drží sa ho ako kliešť. Hneď ako sa tento parazit prisaje hostiteľovi na kožu, vylúči v slinách látku, ktorá sa ku koži pripúta veľmi silno. Kliešť je na koži doslova prilepený.

 

Prečo je kliešť pre ľudí nebezpečný?

Keďže tieto parazity striedajú svojich hostiteľov, sú prenášačmi rôznych baktérií a vírusov.Tým, že na vás kliešť prenesie baktériu, zvyšuje sa riziko, že sa u vás prejavia príznaky nejakého ochorenia. Medzi najznámejšie ochorenie patrí nepochybne lymská borelióza. Príznakov boreliózy je niekoľko. Patrí medzi ne:

  • kožný prejav – na mieste, kde sa do vás parazit„zahryzol“, nájdete červený fľak, ktorý je v strede biely,
  • bolesti svalov či končatín,
  • únava,
  • zvýšená teplota spojená s bolesťou hlavy.

Do úvahy musíte brať, že nie všetky príznaky sa hneď prejavia. Základom je vždy prevencia!

 

Na čo si dávať pozor a ako sa chrániť pred kliešťom?

  1. Používajte repelent – tým, že si nastriekate nohavice alebo holé lýtka repelentom, budete kliešťovi „smrdieť“ a on nebude mať potrebu sa na vás zavesiť.
  2. Po príchode domov z prírody sa osprchujte a dôkladne sa obzrite, či náhodou niekde nemáte prisatého kliešťa.
  3. Nesadajte si do vysokých tráv, ak nemusíte – vyhnete sa tým potenciálnemu riziku, že si domov odnesiete kliešťa.
  4. Ak si náhodou nájdete kliešťa, okamžite ho vyberte a ranu dezinfikujte.
  5. Nikdyho nenechávajtedlho prisatého na koži. Riskujete zvýšenú infekciu.

Tip: Rôzne tinktúry a iné prírodné bylinky, ktoré bojujú s boreliózou nájdete na stránke zdravysvet.sk

Tento parazit nevidí rozdiel medzi zvieraťom a človekom. Pre neho je hostiteľ ako hostiteľ. Tým, že prídete do prírody, prídete do jeho prirodzeného prostredia, preto kliešť nebude otáľať. Dávajte si pozor!

 

Zdroj obrázka: Evgeniyqw/ Shutterstock.com

Kategória: Zdravie