Vydaj sa spoznávať Slovensko: Ktoré hrady a zámky navštíviť?
Autor: Marek J.
Vydaj sa spoznávať Slovensko: Ktoré hrady a zámky navštíviť?

Slovensko je krajina pýšiaca sa množstvom historických pamiatok, hradov a zámkov. A nech už sa nachádzate v ktorejkoľvek časti, všade vás nejaký čaká. Ktoré hrady a zámky ale skutočne stoja za návštevu?


Výlety po slovenských hradoch a zámkoch sú jednou z najobľúbenejších kratochvíľ letných prázdnin. Zaujmú milovníkov histórie, romantiky aj tajomna a na svoje si prídu malý aj veľký. Tak prečo si nespraviť jednodňový výlet na niektorý vo vašom okolí? K mnohým sa dostanete autom, ale tiež na bicykli, takže ak máte  e-bike, nebojte sa ho zapriahnuť. A kam vyraziť?

 

Romantika aj záhady Oravského hradu

Oravský hrad nájdete týčiť sa nad riekou Orava a obcou Oravský Podzámok. Dnes honosná stavba vznikla z pôvodne dreveného hrádku na strategickom mieste jantárovej cesty. Patrí k jedným z najkrajších hradov u nás, no cestu k nemu si musíte trošku odpracovať, keďže k vstupnej bráne vedie strmšia alejovitá hradná cesta. Našťastie nie je dlhá a ponechá vám sily aj na prehliadku hradu, kde na vás čaká vyše 800 schodov. Tento majestátny hrad si obľúbili aj filmári – v roku 1922 tu bol natočený prvý čiernobiely Drakula. Ale bol tiež dejiskom mnohých slovenských rozprávok ako Král drozdia brada či Sokoliar Tomáš.

 

Najkrajší zámok v strednej Európe je v Bojniciach

Pôvodne drevený zámok dnes predstavuje jedno z najkrajších a najromantickejších miest na Slovensku. O prestavbe do dnešnej podoby zámok vďačí grófovi Jánovi Františkovi Pálfimu. Pri prestavbe sa inšpiroval gotickými hradmi z údolia rieky Loiry a talianskou renesanciou. Na zámku môžete okrem komnát s bohatou výzdobou a množstvom artefaktov vidieť aj šermiarske súboje, obdivovať 700-ročnú lipu, ktorú tu zasadil Matej Korvín alebo pre nebojácne duše skúste nočnú prehliadku zámku s duchmi a strašidlami. Ani tento zámok neuniká pozornosti filmárov a zahral si napríklad vo filmoch Šílene smutná princezna či Fantaghiró. No a keď už budete v Bojniciach, nenechajte si ujsť ani okolie, kde nájdete zoo, vyhliadkovú vežu alebo kúpele.

 

Najväčší hrad na Slovensku je na Spiši

Spišský hrad sa pýši tým, že je najväčším na Slovensku a 5. najväčším na svete. I keď mu toto tvrdenie rozhodne nechceme upierať, čo do rozlohy je u nás druhý najväčší (prvý je Nitriansky hrad). To však nemení nič na tom, že Spišský hrad by ste si aspoň raz za život nemali nechať ujsť. Na území, kde dnes stojí, sídlili už pravekí ľudia, neskôr Kelti a v 12. storočí tu vyrástol hrad. Pôvodne kráľovský hrad poskytuje úžasné výhľady na okolie. Za slnečného počasia dovidíte až na vzdialené štíty tatier. A na rozľahlom nádvorí vás privítajú priateľské sysle. A vedeli ste, že v priestoroch hradu sa natáčali scény filmu Dračie srdce z roku 1992?

K hradu sa pohodlne dostanete krátky výstupom priamo z parkoviska pod hradom, kde môžete odložiť aj bicykle.

Zdroj obrázku: Radu Cadar / Shutterstock.com

Kategória: Cestovanie