Môže menopauza negatívne ovplyvniť váš vzťah? Ako si poradiť?
Autor: Zdravie.sk
Môže menopauza negatívne ovplyvniť váš vzťah? Ako si poradiť?

Možno ju vnímať ako nový začiatok, ale i ako obdobie často nepríjemných zmien. Hormonálne výkyvy sa nemusia odraziť len na vašej hmotnosti. 


V období menopauzy sa organizmus mení, lebo postupne klesá produkcia pohlavných hormónov. Mozog sa snaží tento nedostatok kompenzovať a celé telo sa učí nájsť novú rovnováhu. Niekedy to trvá pár mesiacov, inokedy roky. Asi tretina žien sa však môže tešiť na menopauzu bez príznakov. Zmeny nálad, poruchy spánku, ale i suchosť v pošve môže negatívne ovplyvniť aj váš vzťah. Ako sa s novou životnou etapou vyrovnať?

 

Rýchle preladenie

Samotné ženy sa počas menopauzy sťažujú na určitý emocionálny chaos, uvádza nemecký portál donna-magazin. Kým jeden deň sa cítia šťastné, sú plné motivácie a životného elánu, na druhý deň sú smutné, často až deprimované. Mnohé sa dostanú na pokraj zúfalstva. Aby si partner nevzťahoval negatívne nastavenie na sebe a váš vzťah, je veľmi dôležité, aby ste o problémoch i želaaniach otvorene rozprávali. Tak skôr prekonáte toto náročné obdobie a vaša polovička bude pre vás oporou. 

 

Odreagujte sa

Snažte sa nevnímať menopauzu negatívne. Využite toto životného obdobie napríklad na objavenie nových koníčkov, z ktorých budete mať radosť. Nezabúdajte na pohyb. Energické prechádzky, beh, joga, pilates alebo tanec vám pomôžu ciťiť sa vo svojom tele lepšie. Kreatívne aktivity ako kreslenie, maľovanie, akékoľvek ručné práce vám odpútajú a prečistia myseľ. Ak budete niektorú záľubu zdieľať s partnerom, bude to super. Možno sa po rokoch spoznáte z úplne inej stránky, čo môže byť výborná iskra pre vzťah.

 

Stratili ste chuť?

Najmä na začiatku menopauzy vás môže potrápiť vaginálna suchosť, svrbenie a pálenie pri pohlavnom styku, prípadne i znížená chuť na sex. Zaujímavosťou je, že iné ženy hovoria o presnom opaku a pozorujú zvýšenú túžbu. Opäť je dôležité, aby ste sa o akýchkoľvek problémoch, ktoré pociťujete, rozprávali s partnerom. Je to najlepší spôsob ako sa vyrovnať s náročnejším obdobím a nevyvolať ešte väčšiu krízu. Pomôcť vám môže i profesionálny terapeut, prípadne gynekológ, ale tlaku sa niekedy zbavíte aj po otvorenom rozhovore napríklad s dobrou kamarátkou či sestrou. 

 

Kategória: Rady redakcie