Chcete spomaliť starnutie pleti? 5 tipov, ktoré to dokážu
Štvrtok, 20. júl 2023
Chcete spomaliť starnutie pleti? 5 tipov, ktoré to dokážu

Stačí pár zmien v starostlivosti či v životospráve a výsledok sa dostaví. Hoci sú vrásky prirodzené, nemusia pribúdať prirýchlo a byť veľmi viditeľné. 

Predčasné starnutie pleti a tvorbu vrások urýchľujú vo veľkej miere vonkajšie vplyvy. Napríklad oxidačný stres, ktorému je pokožka vystavená najmä v mestách, zvyšujú tvorbu voľných radikálov v tele. 


Práve tie môžu spôsobiť poškodenie buniek a tkanív.

Odrazí sa to i na kvalite pleti. Na čo sa oplatí v lete dbať, aby si zachovala pokožka sviežosť? V prvom rade využite sezónu a jedálny lístok si vyskladajte z čersvého ovocia a zeleniny. Siahnite po všetkých druhoch šalátov, mrkve, marhuliach, broskyniach, bobuľovom ovocí. Mnohé obsahujú napríklad betakarotén, ktoré posilnia pokožku. Čo ešte pomôže?

 

Zvlhčovanie zvnútra

Vyššie teploty a potenie môže viesť k strate vlhkosti. Rýchlo sa do odrazí aj na pleti. Dehydratácia postupne prispeje k starnutiu pokožky a k tvorbe vrások. Najlepšou tekutinou je voda. Siahnuť môžete aj po zelenom čaji, pokojne si ho pripravte aj ako ľadový čaj. Je bohatý na antioxidanty, ktoré chránia pleť pred poškodením voľnými radikálmi. Pitný režim si na dovolenke môžete spestriť kokosovou vodou. Je bohatá na elektrolyty, minerály i vitamíny a pokožku výborne hydratuje.

 

Dobre sa vyspite

Počas teplých nocí sa znižuje kvalita spánku, navyše v lete častejšie navštevujete spoločenské akcie. Snažte sa však vždy dobre vyspať. Nedostatočný oddych oslabuje aj regeneračné schopnosti pokožky a spomaľuje jej obnovu. To môže viesť k rýchlejšiemu vzniku vrások. Či je víkend alebo bežný pracovný deň snažte sa dodržiavať rovnaký spánkový harmonogram.

 

Pomôžte jej zvonka

Do povinnej letnej výbavy patrí aj klasický hydratačný krém, ocení ho každý typ pokožky. Prípravky s hydratačnými zložkami ako sú kyselina hyalurónová, glycerín alebo ceramidy pomôžu zadržiavať v pleti vlhkosť. Zlepšuje sa elasticita a menej viditeľné sú i jemné vrásky. Pleťový krém pomôže udržiavať v rovnováhe aj pH a  prirodzené ochranné bariéry. 

 

Štrngajte s rozumom

Dávajte si pozor na alkohol. Pravidelné popíjanie má hneď niekoľko negatívnych účinkov na pleť. Keďže má močopudný účinok, môže to viesť k vzniku suchej pokožky, čo prehlbuje vrásky. Zhorší sa aj jej elasticita. Navyše je alkohol potenciálny zdrojov voľných radikálov v tele. Ak si už pripíjate, robte tak s rozumom. Nezabúdajte však na doplnenie nealkoholických tekutín a kvalitný spánok.

 

Chráňte sa

Nezabúdajte na krémy s ochranným filtrom. Nadmerná expozícia slnečnému žiareniu je jedným z hlavných faktorov, ktoré prispievajú k starnutiu pokožky. UVA a UVB žiarenie spôsobujú poškodenie kolagénu a elastínu, ktoré sú zodpovedné za pevnosť a pružnosť pokožky. Ak si pokožku nebudet chrániť prehĺbia sa vám vrásky, pleť bude suchšia a objaviť sa môžu i pigmentové škvrny.

Kategória: Rady redakcie