5 príznakov, ktoré varovne upozorňujú na srdcovú arytmiu
Autor: Wera
5 príznakov, ktoré varovne upozorňujú na srdcovú arytmiu

O srdcovej arytmii hovoríme vtedy, keď nám srdce bije príliš rýchlo, príliš pomaly alebo nepravidelne. Ak sa tak deje bez zjavnej príčiny, môže to byť problém. 

Naša normálna srdcová frekvencia je pravidelná, s počtom úderov medzi 60 a 80 za minútu, v závislosti od fyzickej aktivity. 


Môže sa však stať, že náš srdcový rytmus bude nepravidelný a príliš rýchly. Dve hlavné príčiny arytmie sú fibrilácia predsiení a flutter predsiení.

 

Poruchy srdcového rytmu sa neoplatí brať na ľahkú váhu, pretože môžu mať vážne komplikácie. Arytmia totiž môže spôsobiť krvné zrazeniny, ktoré upchajú cievy v mozgu či inde v tele. Ak pocítite nepravidelnosti pulzu, nahmatáte si ich alebo vás na ne upozorní domáci tlakomer, mali by ste sa poradiť s kardiológom, aby vám urobil EKG, ktoré môže pomôcť diagnostikovať prípadnú arytmiu alebo flutter. Často je potrebná antiarytmická a antikoagulačná liečba, ako aj pravidelné sledovanie.

 

Mnoho ľudí však o svojej arytmii nevie a zároveň teda netušia, že majú vysoké riziko cievnej mozgovej príhody, čiže porážky. Oplatí sa všímať si príznaky, ktoré môžu na arytmiu nepriamo upozorniť.

 

 

 

 

1. Búšenie srdca - palpitácia

Ak sa vám stáva, že sa vám zrýchľuje tep, hoci nevyvíjate žiadne zvláštne fyzické úsilie, nemusí to byť v poriadku. Búšenie srdca je pocit rýchlej činnosti, chvenia alebo preskakovania srdca a môže sa objaviť v pokoji alebo pri námahe. Vyvolané môže byť stresom, cvičením, po požití alkoholu, niektorých liekov alebo vznikne z inej príčiny. Väčšinou nejde o život ohrozujúci stav, ale je potrebné došetrenie jeho pôvodu.

 

 

2. Dýchavičnosť

Dýchavičnosť je pocit ťažkého a nepríjemného dýchania v situácii, ktorá by normálne nemala spôsobovať žiadne ťažkosti s dýchaním. Prejavuje sa ako pocit nedostatku vzduchu. Môže byť sprevádzaná zrýchlením či prehĺbením dychu, úzkosťou a niekedy aj poruchou vedomia. Pokiaľ vzniká náhle a nemá jasnú príčinu, mali by ste dýchavičnosť čo najskôr konzultovať s lekárom.

 

3. Závraty

Závrat sa spája s pocitom straty rovnováhy. Keď to pocítite, sadnite si a urobte si prestávku. Uistite sa, že sa orientujete a že ste bez príznakov. Až po vykonaní tejto samokontroly vstaňte a pokračujte v činosti. Závraty majú najrôznejšie príčiny, nozávrat alebo pocit závratu vzniká aj na podklade nejakého druhu srdcovej arytmie, a vtedy je to vážna príčina a treba to konzultovať s lekárom.

 

4. Bolesť v hrudi

Akýkoľvek nevysvetliteľný nepríjemný pocit na hrudníku, najmä ak sa opakuje, by ste mali okamžite riešiť s lekárom a podstúpiť prípadné kardiologické vyšetrenia.

 

5. Synkopa

Synkopa je prechodná, krátka strata vedomia, ktorá vzniká náhle v dôsledku nedokrvenia mozgu, s následným okamžitým obnovením normálneho vedomia bez porúch alebo zmätku. Spravidla nejde o nič nebezpečné, no mal by to potvrdiť lekár.

Kategória: Rady redakcie