Pohladkajte psíka. S vašim organizmom to spraví tieto zázraky!
Pohladkajte psíka. S vašim organizmom to spraví tieto zázraky!

 

Psy poskytujú viac než len spoločnosť! Väzba medzi človekom a domácim miláčikom v súvislosti s uvoľňovaním určitých neurochemických látok vedci už dlho skúmajú.


 

Početné štúdie neustále dokazujú, že kontakt so psom môže vyvolať uvoľňovanie oxytocínu, známeho aj ako „hormón lásky“ alebo „hormón puta“. Oxytocín zohráva dôležitú úlohu pri vytváraní ľudských väzieb, sociálnych vzťahov a znižovaní stresu. Keď človek pohladí psa, jednoduchý fyzický kontakt spustí v mozgu kaskádu pozitívnych reakcií, ktoré vedú k zvýšeniu hladiny oxytocínu.

 

Znižovanie stresu a úzkosti

Stres je nevyhnutnou súčasťou moderného života, ale chronický stres môže mať škodlivé účinky na fyzické aj duševné zdravie. Výskumy ale naznačujú, že hladkanie psa môže hladinu stresu účinne znížiť. 

Rytmický pohyb pri hladení psej srsti má upokojujúci účinok na nervový systém a pomáha znižovať produkciu stresových hormónov, ako je kortizol. Čas strávený so psom tak môže byť prirodzeným spôsobom, ako sa zbaviť stresu a uvoľniť sa po dlhom dni.

 

Podpora emocionálnej pohody

Okrem zníženia stresu má hladkanie psa hlboký vplyv na emocionálnu pohodu. Interakcia so psami môže viesť k zvýšeniu hladiny dopamínu a serotonínu. Tieto neurotransmitery, často označované ako „hormóny šťastia“, zohrávajú kľúčovú úlohu pri regulácii nálady a podpore pocitu šťastia a spokojnosti. Ľudia, ktorí sa pravidelne venujú psom, uvádzajú zlepšenie nálady, zníženie pocitu osamelosti a celkový pocit pohody.

 

Zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia

Mať psa ako domáceho miláčika sa spája aj so zlepšením kardiovaskulárneho zdravia. Výskum naznačuje, že majitelia psov majú v priemere nižší krvný tlak a srdcovú frekvenciu, čo sú dôležité faktory na udržanie zdravia srdca. 

Pohladenie psa môže k tomuto javu ešte viac prispieť, pretože vyvoláva relaxačnú reakciu, ktorá pomáha znižovať krvný tlak a znižuje riziko kardiovaskulárnych problémov.

Pre dieťa je pes kamarátom, ale aj terapeutom. Pomáha pri psychických problémoch.
Pre dieťa je pes kamarátom, ale aj terapeutom. Pomáha pri psychických problémoch. 
 
 
 

Kategória: Rady redakcie