Zdravý recept: Paradajkovo - rozmarínový chlieb s parmezánom
Autor: Zdravie.sk
Zdravý recept: Paradajkovo - rozmarínový chlieb s parmezánom

Máte nízky tlak? Tento chlebík vám ho zdvihne zdravým spôsobom. Postará sa o to rozmarín, ktorý prekrví aj studené končatiny.

 

Rozmarín je skvelý s olivovým olejom, paradajkami a čerstvým, mäkkým pečivom. Upečte si ho v tejto kombinácii a viac na začiatok dňa nebudete potrebovať.

 

 


Bylinka je výnimočná silou rozprúdiť krv v žilách, zvýšiť tak cirkuláciu i krvný tlak. Aj v tradičnej čínskej medicíne má svoju váhu najmä pre posilnenie mozgu. Pôsobí priaznivo na nervovú sústavu, zmierňuje napätie a nepokoj. Priaznivo pôsobí na tráviaci systém najmä pri plynatosti či žalúdočných kŕčoch.

 

Potrebujete:

  • 1 kocka droždia,
  • 400 ml vlažnej vody,
  • 1 lyžica hnedého kryštálového cukru,
  • 290 g hladkej múky,
  • 280 g celozrnnej špaldovej múky,
  • 3 lyžice olivového oleja,
  • 1 a pol lyžičky soli,
  • 1 lyžica nasekaného rozmarínu + 1 lyžička na posypanie,
  • za hrsť nasekaných sušených paradajok,
  • za hrsť nastrúhaného parmezánu.
  •  

Postup

  1. Zmiešame 300 ml vlažnej vody, cukor, droždie, lyžicu hladkej múky a necháme vzísť, čo trvá asi 15 minút.
  2. Kvások vlejeme do misy, pridáme obe múky, olivový olej, soľ a dobre vymiesime.
  3. Ak sa nám zdá cesto príliš tuhé, dolejeme zvyšok vody, ak riedke, prisypeme múku.
  4. Nakoniec pridáme rozmarín, sušené paradajky.
  5. Z hladkého, vláčneho a jemného cesta urobíme bochník, ktorý uložíme do pomúčenej misy, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme hodinu kysnúť.
  6. Potom cesto vyberieme na dosku, premiesime, vytvarujeme valec a uložíme do formy vyloženej papierom na pečenie.
  7. Opäť necháme aspoň pol hodiny podkysnúť.
  8. Rúru vyhrejeme na 200 °C.
  9. Povrch vykysnutého chlebíka potrieme olivovým olejom, posypeme rozmarínom a dáme piecť na 20 minút.
  10. Potom vyberieme, posypeme parmezánom a dáme dopiecť na 20 minút.
  11. Krájame vychladnutý.

 

Kategória: Rady redakcie