5 efektívnych návykov štíhlych ľudí. Spomeňte si na ne okolo obeda
Autor: Zdravie.sk
5 efektívnych návykov štíhlych ľudí. Spomeňte si na ne okolo obeda

Nemôžete sa donekonečna vyhovárať na zlú genetiku a nedostatok času. Pozrite, ako to robia štíhle ženy a pritom sa ani veľmi nenadrú.


Prechádzka namiesto kávy 

Stačí 10 minút. A vôbec to neznamená, že si kávu nemôžete dať. Čím viac krokov urobíte, tým viac kalórií, samozrejme, spálite. Podľa Harvard Health Publishing  to je 85 až 135 kalórií za 1 a pol kilometra. Okrem toho vám chôdza zlepší náladu aj úroveň energie. Je teda dosť možné, že si na tajnú zásuvku so sladkosťami ani nespomeniete. 

 

Viac vody

Koľkokrát je hlad vlastne prezlečený smäd? Ak máte na poobedný útlm pripravenú presladenú kávu alebo zásobu maškŕt, nepomôžu vám ho premôcť. Veľakrát je skutočnou príčinou dehydratácia. Dajte si pohár čistej vody a uvidíte. Podľa štúdie o obezite zo septembra 2008 ženy, ktoré mali nadváhu a zvýšili svoj príjem vody na viac ako 1 liter denne, stratili počas 12 mesiacov asi dva kilogramy v porovnaní so ženami, ktoré viac vody nepili. 

 

Tučný obed

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, že tuk vám ublíži, nejaký jesť musíte, aby ste zas iný stratili. Stačí dbať na to, aby ste prijali tie zdravé - z rýb, orechov, avokáda či olivového oleja. Tieto mononenasýtené a polynenasýtené tuky vám podľa American Heart Association pomáhajú absorbovať dôležité živiny a sú spojené so znižovaním škodlivého LDL-cholesterolu i ochranou srdca.

 

Prst na príbore, nie mobile

Spravte malý experiment. Koľko zjete, ak popri obede sledujete twitter či facebook a koľko bez browsovania po internete či za stolom s kolegami? S veľkou pravdepodobnosťou bude výsledok taký, ako v malej štúdii z júna 2018 v časopise Journal of Family Medicine and Community Health. Účastníci, ktorí praktizovali program vedomého stravovania - teda sústredili sa výlučne na jedlo, schudli viac ako tí, ktorí tak neurobili.

 

Korenie navyše

Skúste si pridať štipku do každého obedného menu. Existuje výskum, ktorý naznačuje, že korenené jedlá obsahujúce zlúčeninu zvanú kapsaicín môžu zvýšiť metabolizmus a teda schopnosť tela spaľovať tuky. Podľa kritického prehľadu a metaanalýz publikovaných v Chemical Senses z februára 2012 môže kapsaicín zvýšiť spaľovanie kalórií, prinajmenšom dočasne, najmä keď ho jete veľa.

 

Len na čili papričku sa však neoplatí spoliehať. Dlhodobé chudnutie bez jojo efektu   vždy zahŕňa celkovú zmenu životosprávy a zvýšenie počtu pohybom strávených hodín.   

Kategória: Rady redakcie