Trpíte nevyliečiteľnou psoriázou? Tieto BYLINKY ju môžu zmierniť!
Autor: Zdravie.sk
Trpíte nevyliečiteľnou psoriázou? Tieto BYLINKY ju môžu zmierniť!

Psoriáza je autoimunitné ochorenie, ktorým na Slovensku trpí viac ako 200-tisíc ľudí. Vyliečiť sa síce nedá, ale jej prejavy sa dajú zmierniť na minimum. Pomáhajú liečivá, ale aj rastliny. 

Vybrané rastliny dokážu zlepšiť priebeh ochorenia PSORIÁZA a upokojiť pokožku, píše časopis Záhradkár.


 

Čo je psoriáza?

Psoriáza je chronickým zápalovým ochoreným kože, ktoré je sprevádzané šupinatením pokožky, svrbením až bolesťou. Nie je nákazlivou a smrteľnou chorobou, no človeku dokáže poriadne strpčovať každodenný život. Keďže je celoživotným ochorením, treba sa o pokožku trpiacu psoriázou vhodne starať. Na to slúžia rôzne lokálne krémy, gély, či tinktúry.

 

Zlepšiť symptómy psoriázy však dokážu aj rastliny, ktorých priaznivé účinky poznali už naši predkovia. Ktoré sú pre psoriatickú pokožku hotovým zázrakom?

 

Aloe vera

Blahodarné účinky nenápadnej rastliny zvanej Aloe vera sú známe už desaťročia. Posilňuje imunitný systém, pomáha pri trávení, no priaznivo pôsobí aj na pleť. Tú nielen hydratuje a zvlhčuje, ale poradí si aj so psoriázou. Aby sa zmiernilo nepríjemné svrbenie a podráždenie, natrite postihnuté miesto gélom z tejto liečivej rastliny. Pre ešte výraznejší efekt na pokožku kombinujte gél aj so šťavou z aloe vera, ktorá dokáže naštartovať regeneračné procesy v tele.

 

 

Nechtík lekársky

Lakte, kolená, pokožka hlavy, či nechty sú najčastejšími ložiskami nepríjemnej psoriázy. Tá sa prejavuje najmä suchou, zhrubnutou a zapálenou pokožkou. Nechtík lekársky výrazne zlepšuje stav suchej a podráždenej kože. Pozitívne tak pôsobí na ekzémy, ale tiež psoriázu. Obnovuje totiž kožné bunky a chráni pleť pred vonkajšími vplyvmi. Na premastenie pokožky siahnite po kréme, alebo telovom oleji s výťažkom z nechtíka lekárskeho. Ak vás však trápi psoriáza na tvári, zvoliť môžete aj jemné pleťové tonikum s obsahom tejto liečivej rastliny.

 

 

Lopúch

Vynikajúcim pomocníkom pri rôznych kožných ochoreniach, ako sú vredy, ekzémy, či psoriáza je aj lopúch. Využíva sa jeho nadzemná časť, ale tiež koreň, ktorý obsahuje veľa cenných látok. Práve odvar z koreňa lopúcha priaznivo pôsobí na rast vlasov, ale tiež proti lupinám pri psoriáze.

 

Upokojuje aj zapálené ložiská na koži a má antibakteriálne účinky. Odvar si jednoducho pripravíte tak, že do hrnca vložíte pár lyžičiek drveného lopúchového koreňa a zalejete vodou. Nechajte ho variť približne 15 minút a ešte teplý prikladajte na postihnuté miesto na koži.

 

 

Levanduľa

Príjemná nevtieravá vôňa a skrášľujúce účinky na pleť robia z levandule jednu z najobľúbenejších rastlín vôbec. Levanduľa je najpoužívanejšou zložkou v kozmetickom priemysle a to najmä vďaka jej protizápalovým, i antiseptickým vlastnostiam. Efektívne lieči nepríjemné kožné problémy, ako je akné, psoriáza, či ekzém.

Ak máte kvôli psoriáze šupinatú vlasovú pokožku, voľte produkty s obsahom levandule. Levanduľa totiž dokáže zmierniť začervenanie, svrbenie a účinne odstraňuje zhrubnuté časti z pokožky hlavy.

Levanduľa je najpoužívanejšou zložkou v kozmetickom priemysle a to najmä vďaka jej protizápalovým, i antiseptickým vlastnostiam. 

 

 

Kategória: Rady redakcie