Zvyknete ráno odkladať budík? Možno nerobíte až takú chybu
Zvyknete ráno odkladať budík? Možno nerobíte až takú chybu

 

Milujete odkladanie ranného budíka? Nie ste sami. Nový výskum naznačuje, že tento zvyk nemusí byť pre vás taký škodlivý, ako sa doteraz predpokladalo.


 

 

 

Prekvapivé zistenia

Dve nedávne štúdie uverejnené v časopise Journal of Sleep Research objasnili potenciálne výhody a nevýhody odkladania budíka.

Rýchly tip! Ak máte večer problém zaspať, ráno sa vyberte na prechádzku.Rýchly tip! Ak máte večer problém zaspať, ráno sa vyberte na prechádzku.
Rýchly tip! Ak máte večer problém zaspať, ráno sa vyberte na prechádzku.
 

Dlho prevládal názor, že odkladanie budíka škodí zdraviu. Keď sa však Tina Sundelinová, odborníčka na spánok na Štokholmskej univerzite, a jej tím pustili do výskumu, zistili prekvapujúci nedostatok dôkazov v oboch smeroch. To ich viedlo k uskutočneniu vlastných štúdií na túto tému.

 

Prvá štúdia zahŕňala analýzu údajov od 1 732 dospelých osôb s cieľom zistiť, kto má tendenciu odkladať ranný budík a ako dlho. Zistili, že mladší ľudia a samozvané „nočné sovy” to robia častejšie. Ľudia, ktorí odkladali budík, mali tendenciu spať v pracovných dňoch kratšiu dobu, pričom priemerný čas bol 22 minút.

 

Druhá štúdia sa zamerala na kognitívne účinky 30-minútového odkladania budíka na ľudí, ktorí to robia pravidelne. Hoci účastníci počas tohto času stratili časť spánku, nemalo to negatívny vplyv na kvalitu ich spánku alebo úroveň stresu. Prekvapivo, po zdriemnutí dokonca dosahovali lepšie výsledky v niektorých kognitívnych testoch.

 

Záleží na pocitoch

Takže, mali by ste ráno odkladať budík o pár minút? Výskum neposkytuje jednoznačnú odpoveď. Podľa Michelle Drerupovej, odborníčky z Centra pre poruchy spánku na Clevelandskej klinike, je pred vyslovením akýchkoľvek klinických tvrdení potrebný ďalší výskum. Väčšina štúdií v tejto oblasti má obmedzenia spôsobené malými vzorkami a často sa obmedzuje na mladých dospelých.

 

Absencia dostatočných dôkazov proti driemaniu však ponecháva priestor na experimentovanie. Ak zistíte, že odloženie ranného budíka vám pomáha zobudiť sa s pocitom menšej mrzutosti a väčšej sviežosti, môže to byť pre vás tá lepšia voľba.

 

Má to však háčik, zvyčajné driemanie môže niekedy naznačovať základné problémy so spánkom. Doktorka Drerupová varuje, že tí, ktorí sa spoliehajú na odloženie budíka, zrejme nespia dostatočne alebo majú zlú kvalitu spánku. Môže to byť aj príznakom nediagnostikovanej poruchy spánku, napríklad spánkového apnoe alebo chronickej nespavosti.

 

Ak si nie ste istí, aký má odkladanie budíka vplyv na vaše zdravie, zvážte, či nepociťujete iné príznaky porúch spánku, ako sú problémy so zaspávaním, denná spavosť alebo hlasné chrápanie. Ak áno, je dobré poradiť sa s odborníkom na spánok.

 

Praktické tipy pre každého

Ideálne je hneď po prebudení, vystaviť tvár slnku. Ak nesvieti, oplatí sa investovať do lampy, ktorá denné svetlo imituje.
Ideálne je hneď po prebudení, vystaviť tvár slnku. Ak nesvieti, oplatí sa investovať do lampy, ktorá denné svetlo imituje. 
 

Pre tých, ktorí chcú jednoducho zlepšiť svoj spánkový režim, ponúka doktorka Drerupová niekoľko praktických tipov:

  • Nechajte budík pár metrov od postele, aby ste sa museli hýbať a vstať.
  • Hneď po prebudení vyhľadajte slnečné svetlo, aby ste si zregulovali vnútorné hodiny.
  • Vyhnite sa príliš dlhému ponocovaniu, pretože to môže ovplyvniť celkovú kvalitu spánku.

 

 

 

 

 

Kategória: Rady redakcie