|
||||
Nemusíte hneď siahať po liekoch. Na zníženie zápalu reumatoidnej artritídy sa dajú použiť aj bylinky a vybrané koreniny. Pozrite sa, ktoré máte doma.
1. Zázvor
V ázijskej medicíne a kuchyni sa používa stáročia. Podľa výskumu publikovaného v časopise Arthritis má schopnosť potláčať zápalové molekuly nazývané leukotriény a syntetizovať prostaglandíny, čo sú látky podobné hormónom, ktoré spôsobujú bolesť a zápal. 2. TymiánTymian má ako dochucovadlo potravín bohatú históriu. Voňavá bylinka má vysoké antioxidačné vlastnosti. A výskum potvrdil, že má aj protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti, ktoré by mohli byť terapeutické na reumatoidnú artritídu.
3. KurkumaZlaté korenie využíva hlavne ajurvédska a čínska medicína na rôzne stavy vrátane artritídy a muskuloskeletálnych porúch. Revízia z 51 štúdií, publikovaná v roku 2021, zistila, že aktívna zložka kurkumín, ktorá dáva kurkume jej žltú farbu, má protizápalové účinky na reumatoidnú artritídu.
Užitočná rada: Kombinácia kurkumy s čiernym korením pomáha telu podľa výskumu absorbovať žlté korenie ešte lepšie.
4. Zelený čajZelený čaj, ktorý sa v Ázii konzumuje tisícročia, obsahuje polyfenoly, čo sú látky bohaté na antioxidanty, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal, chrániť kĺby a spustiť zmeny v imunitných odpovediach, ktoré by mohli zmierniť závažnosť artritídy.
Výskum na potkanoch porovnal účinky zeleného a čierneho čaju na artritídu a zistil, že extrakt zo zeleného čaju má lepšie protizápalové účinky.
5. ŠkoricaŠkorica má silné antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú inhibovať poškodenie buniek voľnými radikálmi. Ale to je len časť toho, čo škorica dokáže. Pomáha tiež znižovať hladinu cukru a cholesterolu v krvi a zdá sa, že chráni kognitívne funkcie pri starnutí.
Jedna zo štúdií zistila, že keď ženy s reumatoidnou artritídou konzumovali štyri kapsuly po 500 mg škoricového prášku denne počas ôsmich týždňov, došlo u nich k významnému zníženiu hladín C-reaktívneho proteínu, čo je marker zápalu v krvi, ako aj k zníženiu chorobnej aktivity vrátane citlivých a opuchnutých kĺbov.
6. CesnakPodobne ako pór a cibuľa, aj cesnak obsahuje diallyl disulfid, protizápalovú zlúčeninu, ktorá znižuje účinky prozápalových cytokínov. Výskumom sa zistilo, že podávanie cesnaku pôsobí proti artritíde - zabraňuje deštrukcii chrupavky a znižuje zápal. V jednej štúdii bolo 70 ženám náhodne pridelených buď 500 mg cesnakového prášku dvakrát denne, alebo placebo počas ôsmich týždňov. Na konci štúdie ženy, ktoré užívali cesnak, zaznamenali výrazne nižšiu intenzitu bolesti a únavy. Mali tiež nižšiu hladinu C-reaktívneho proteínu a tumor nekrotizujúceho faktora (TNF), čo sú bielkoviny, ktoré sa podieľajú na zápale.
7. Čierne korenieJe základom väčšiny jedálenských stolov a používa sa na dochutenie každodenných jedál. Ale vedeli ste, že čierne korenie má vďaka účinnej látke piperínu skutočné zdravotné výhody? Výskumom sa zistilo, že čierne korenie má antioxidačné, antimikrobiálne, protizápalové a ochranné účinky na žalúdok.
Ďalšia štúdia naznačila, že podávanie kyseliny piperovej má protizápalové účinky, inhibuje opuchy a produkciu cytokínov u zvierat. Iné výskumy zase zistili, že podávanie piperínu zmiernilo zápal, bolesť a ďalšie príznaky artritídy.
8. Kajenské koreniePodľa Nadácie pre artritídu kajenské korenie a iné chilli papričky obsahujú kapsaicinoidy, čo sú prírodné zlúčeniny, ktoré majú protizápalové vlastnosti. V jednej štúdii sa zistilo, že kapsaicínový krém je rovnako účinný ako nesteroidné protizápalové lieky na zníženie bolesti u ľudí s osteoartrózou.
9. Vŕbová kôra
Podľa výskumov má vŕbová kôra významné protizápalové vlastnosti a znižuje rôzne markery zápalu. V jednej štúdii vedci podávali výťažok z vŕbovej kôry 436 ľuďom s reumatickými bolesťami spôsobenými osteoartritídou a bolesťami chrbta a po troch týždňoch zaznamenali výrazné zníženie bolesti. |
||||
|