Viac pohody, energie aj kreativity. Eliminovať stres vám pomôžu aj tieto jednoduché tipy
Autor: Eva.sk
Viac pohody, energie aj kreativity. Eliminovať stres vám pomôžu aj tieto jednoduché tipy

 

Stres nemusí byť každodennou súčasťou vašej slovnej zásoby ani života. Zaraďte do svojej rutiny niekoľko vecí, ktoré sa zdajú byť maličkosťami, no pomôžu vám cítiť sa lepšie a pod menším tlakom!


 

Zdravou životosprávou k zníženiu stresu

V zdravom tele zdravý duch – hovorili už starí Gréci a niečo na tom rozhodne bude. Keď sa cítime lepšie fyzicky, odrazí sa to aj na našej psychike. Zdravá strava a dostatok pohybu dopomôžu nielen k lepšej postave, ale i pocitu ľahšej hlavy a väčšej odolnosti v náročnejších situáciách. Už polhodina fyzickej aktivity denne, ideálne na čerstvom vzduchu a v prírode, vás naštartuje a pomôže vám zbaviť sa stresu. Môžu za to endorfíny, hormóny šťastia, ktoré sa uvoľňujú práve pri cvičení, a ktoré dokážu zmierniť bolesť, zlepšiť náladu či nakopnúť kreativitu.
 

Hlboké dýchanie

Endorfíny neuvoľňuje len náročnejšie fyzické cvičenie či kardio, ale aj joga či meditácia, ktoré sú takisto skvelými bojovníkmi proti stresu. Dôraz pritom klaďte na správne, hlboké dýchanie, ktoré môžete praktikovať nielen počas cvičenia, ale kedykoľvek v priebehu dňa. Stačí si nájsť pohodlné miesto a polohu, ideálne položiť jednu ruku na hrudník a druhú na brucho, aby ste mohli sledovať pohyby bránice, pomaly sa zhlboka nadýchnuť cez nos, vdýchnutý vzduch zadržať pri počítaní do tri a následne pomaly vydychovať cez ústa. Tento postup opakujte niekoľkokrát za sebou – a ideálne viackrát denne. Okrem zníženia stresu vám to pomôže zmierniť úzkosti či zlepšiť sústredenie.
 

Myslieť dopredu – bez zbytočných stresov

Stres sa najčastejšie spája s časom – lepšie povedané s pocitom jeho nedostatku. Jedným zo spôsobov, ako s tým zatočiť je začať si čas pravidelne organizovať vopred. Praktickým spôsobom budú diáre či zdieľané kalendáre, ktoré vám navyše pomôžu lepšie si predstaviť, čo vás čaká. Navyše si pri pohľade do nich možno uvedomíte, že niektoré veci môžete bez výčitiek vypustiť alebo si ich zjednodušiť – napríklad ich zrealizovať online. Jednou z takýchto vecí je aj životné poistenie VITAL od ČSOB Poisťovne, ktoré si dokážete zriadiť len na pár klikov. Životné poistenie vám môže pomôcť v ťažkých životných situáciách, kedy vám vplyvom neplánovaných udalostí vypadne príjem.
 

Nezacyklite sa v premýšľaní

S pojmom overthinking ste sa už určite stretli. Zdĺhavé premýšľanie o katastrofických scenároch je zbytočné a vyčerpávajúce a rozhodne vám na pocite pohody nepridá. Zastaviť lavínu myšlienok  nemusí byť jednoduché, zmierniť ich však môžete tým, že urobíte všetko preto, aby ste potenciálnym hrozbám predišli. Vďaka uzavretiu životného poistenia VITAL pre vás či pre vaše deti môžete vypustiť zamýšľanie sa nad tým „čo keby...“ v prípade dlhodobej choroby či úrazu. Asistenčná služba 24/7, ktorú k nemu dostanete, zas dáva pocit okamžitej starostlivosti na dosah ruky.

 
Ak sa obávate o svoje zdravie, to najjednoduchšie, čo môžete urobiť, je pravidelne absolvovať preventívne lekárske prehliadky, ktoré pomôžu zdravotným problémom predchádzať. Odhaliť potenciálne zdravotné riziká pomôžu aj testy DNA Complex Test od DNA ERA, ktoré môžete bezplatne získať pri uzatvorení životného poistenia VITAL online – presné podmienky akcie DNA Complex test k životnému poisteniu Vital nájdete na www.csob.sk.

 

Kategória: Rady redakcie