Účinky kofeínu na ľudský organizmus. Pozitívne aj tie negatívne
Autor: Marek L.
Účinky kofeínu na ľudský organizmus. Pozitívne aj tie negatívne

Bez kávy si mnohí ľudia nedokážu predstaviť deň. A o pracovných dňoch to platí obzvlášť. Okrem chuti ju totiž často ľudia pijú kvôli tomu, že obsahuje kofeín, ktorý pôsobí ako stimulant centrálnej nervovej sústavy. Ako pôsobí na náš organizmus?


 

 

Pozitívne účinky

Čo sa týka účinkov kofeínu, nie je v podstate rozdiel medzi rôznymi metódami prípravy kávy. Z tohto pohľadu tak nezáleží na tom, či preferujete pravé talianske espresso, alebo si kávu najradšej pripravujete pomocou moderného AeroPressu. Poďme teda na samotné účinky kofeínu a začneme tými pozitívnymi.

 

Svojim vplyvom na centrálnu nervovú sústavu kofeín odďaľuje únavu, zlepšuje koncentráciu a spôsobuje eufóriu. Taktiež zrýchľuje tep, rozširuje tepny, uvoľňuje hladké svalstvo a stimuluje dýchací systém. Kofeín je užitočný aj pri silovom tréningu, keďže zvyšuje fyzickú silu. Vplyvom kofeínu tiež dochádza k dočasnému zrýchleniu metabolizmu. Kofeín môže pomôcť aj ako prevencia pred rôznymi ochoreniami a zdravotnými problémami.. Menovite môžeme spomenúť Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu, demenciu, či diabetes.

 

Negatívne účinky

Aby sme však boli fér, musíme spomenúť, že kofeín môže mať aj negatívne účinky. Sem patria napríklad bolesti žalúdka a fakt, že keď telo spracuje a vylúči kofeín, je možné očakávať únavu a úpadok energie, eventuálne aj v spojitosti s náladovosťou. Ľudia, ktorí majú problémy so srdcom, by si mali dávať pozor aj na zvýšené riziko srdcových chorôb. V prípade, že to s kofeínom počas dňa preženiete, objaviť sa môžu aj ďalšie nežiaduce účinky ako nervozita, podráždenosť, tras rúk, nadmerné potenie, či poruchy spánku.

 

Ak si radi vychutnávate renomovanú výberovú kávu aj viackrát za deň, určite vám teraz napadla dôležitá otázka: koľko káv denne je ešte v poriadku? Nie je to konkrétne číslo, odporúčania sú skôr v rozsahu 3 – 6 (espreso) káv denne. Záleží totiž aj od výberu zŕn (robusta má viac kofeínu ako arabica) a svoj vplyv má aj telesná váha každého človeka.

 

Zdroj obrázka:

Autor: AntonioDiaz/ Stock.adobe.com

Kategória: Novinky