Zdravotné komplikácie, na ktoré si treba dať pozor, ak sa vyskytnú vo vašej rodine
Autor: Marek L.
Zdravotné komplikácie, na ktoré si treba dať pozor, ak sa vyskytnú vo vašej rodine

Existuje množstvo ochorení, s ktorými sa môže človek počas svojho života stretnúť. Rovnako je množstvo faktorov, ktoré vplývajú na to, či sa nejaké konkrétne ochorenie u človeka objaví. A jedným z nich je aj predchádzajúci výskyt tohto ochorenia v rodine.


 

 

Infarkt alebo mozgová príhoda

Za veľa zdravotných problémov môže nezdravý životný štýl človeka. Na ten by si mal dávať pozor každý a obzvlášť to platí pre tých, ktorých rodičia alebo súrodenci prekonali infarkt alebo mozgovú príhodu. Je totiž možné, že máte podobný životný štýl a infarkt alebo príhoda hrozia aj vám. A čo teda patrí k zdravému životnému štýlu? Zdravá strava, dostatok pohybu a tiež netreba zabúdať na pravidelnú kontrolu tlaku a cholesterolu.

 

Rakovina hrubého čreva a konečníka

Aj keď mnohé onkologické ochorenia sa vyskytujú sporadicky, pri iných je dobré spozornieť, keď sa vyskytujú v blízkej rodine (rodičia, súrodenci, deti). To platí aj v prípade rakoviny hrubého čreva a konečníka (ak sa vyskytne u dvoch členov blízkej rodiny). Aj keď kontrolná kolonoskopia neznie príliš lákavo, môže odhaliť tento druh rakoviny ešte vtedy, keď má takmer 100 % šancu na vyliečenie. Bežne sa prvýkrát robí v 50. roku života, ale v prípade uvedeného dvojitého výskytu v blízkej rodine je dobré ju absolvovať už v štyridsiatke.

 

Cukrovka

„Rodinnou záležitosťou“ často býva cukrovka. Postihuje najmä osoby s vyššou hmotnosťou a sedavým spôsobom života a veľmi často sa vyskytuje u pokrvných príbuzných. Riziko výskytu cukrovky 2. typu je v bežnej populácii 10 – 15 %, v prípade jej výskytu u jedného rodiča je to 25 – 33 %, u súrodenca 40 %, u oboch rodičov 50 % a pri jednovaječných dvojčatách je to až 70 – 80 %.

 

Aj na výskyt jednoduchého oparu môžu mať vplyv gény

Na záver jedna zaujímavosť: vedeli ste, že „zdediť“ môžete aj herpes, teda jednoduchý opar? Áno, za jednoduchý opar je zodpovedný vírus HSV-1, ktorý má zhruba 80 – 90 % celosvetovej populácie. Z tohto obrovského množstva ľudí však máva len asi štvrtina pravidelné opary. A práve citlivosť na tento vírus, ktorá opary spôsobuje, sa môže týkať aj toho, čo sme zdedili v našich génoch.

 

Autor foto: dragonstock/ Stock.adobe.com

 

Kategória: Novinky