Prevencia proti rakovine žalúdka. S touto POLIEVKOU máte vystarané
Autor: Zdrvie.sk
Prevencia proti rakovine žalúdka. S touto POLIEVKOU máte vystarané

Lahodná polievka, ktorú si môžete pripraviť celoročne. A prináša benefity pre zdravie, o ktorých ste možno ani netušili. 

Medzi najvýživnejšie polievky jari patrí hrášková polievka. Dá sa síce jesť celoročne, ale na jar je najchutnejšia. Keď vyrastie mladý hrášok, nezabudnite si pripraviť lahodnú hráškovú podľa receptu od kolegov z Dobrého jedla. Ale pozrime sa na najhlavnejšie výhody malého zeleného pokladu.


Zelený hrášok má vysokú koncentráciu vitamínov, minerálov, antioxidantov a ďalších rastlinných zlúčenín, vďaka ktorým prináša telu množstvo zdravotných benefitov. Hrášok dokáže zlepšiť trávenie, reguluje hmotnosť, podporuje zdravie srdca, reguluje cukor v krvi a je vhodný aj pre zdravie očí.

 

Hrášok je jedným z najlepších rastlinných zdrojov bielkovín, ktoré telo využíva na budovanie a opravu svalov, kostí, kože aj chrupaviek. Je obzvlášť vhodný pre vegetariánov, ktorí majú problém skonzumovať dostatok bielkovín vo svojej strave.

 

Obsahuje množstvo vlákniny, ktorá podporuje rast dobrých baktérií v črevách, čo tiež znižuje riziko gastrointestinálnych problémov, zvyšuje objem stolice a znižuje riziko zápchy. Je to zároveň nízkokalorická potravina, ale vďaka obsahu bielkovín a vlákniny prináša dlhší pocit sýtosti. To pomôže tým ľuďom, ktorí sa snažia zhodiť nejaké to kilečko, alebo si chcú svoju váhu udržať. Dostatok vlákniny v strave rovnako udržuje aj zdravé hladiny cholesterolu, vďaka čomu je prevenciou proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

 

 

Hrášok pomáha aj srdcu, obsahuje horčík aj draslík a podľa prierezu 26 štúdiami, ľudia, mali vyšší príjem strukovín vrátane hrachu, mali o 10 % nižšiu pravdepodobnosť vzniku ischemickej choroby srdca ako tí, čo ho ich konzumovali málo. Okrem toho má hrášok nízky glykemický index, čiže hladina cukru po ňom nestúpne rýchlo.

 

Antioxidanty ako vitamín C, vitamín E, zinok, katechin či epikatechin a protizápalové látky ako vitamíny skupiny B, kyselina ferulová či kyselina kávová v hrášku pomáhajú posilniť správne fungovanie imunitného systému. Hrášok obsahuje saponíny, ktoré môžu pomôcť predchádzať niekoľkým typom rakoviny. Kumestrol pôsobí napríklad preventívne proti rakovine žalúdka.

 

Hrášok obsahuje aj vitamín A, ktorý je známy tým, že podporuje zdravý zrak. Je tiež bohatý na antioxidanty luteín a zeaxantín, ktoré môžu chrániť pred vekom podmienenou degeneráciou makuly.

 

Kategória: Rady redakcie