|
||||
Ak na prechádzke uvidíte tieto žlté kvety, nemýľte si ich s púpavou. Kvitnú oveľa skôr a možno ich vidieť už v marci. Oplatí sa ich nazbierať a pripraviť si cennú šťavu a sirup. Portál mojegotowanie poradil, ako na to. Podbeľ obyčajný so žltými kvetmi a rozložitými listami nájdeme už v marci. Často sa zamieňa s púpavou, no tá kvitne až v máji.Podbeľ rastie na medziach polí, pustatinách, skládkach, ale aj lúkach a trávnikoch. Podbeľ obyčajný – ako ho spoznaťPodbeľ obyčajný má stonku pokrytú hnedými šupinami a dorastá do výšky asi 25 cm. Na vrchole výhonku sú kvety zhromaždené v košíku s priemerom asi 2 cm. Majú svetložltú farbu a vyzerajú ako kvety púpavy. Rastliny sa však dajú ľahko rozlíšiť, pretože kvety podbeľu kvitnú na prelome marca a apríla a púpava až v máji. Košík je cez deň otvorený a v noci zatvorený.
Listy sa však objavujú oveľa neskôr ako kvety. Majú príjemnú textúru a sú široké ako otvorená dlaň dospelého. Sú ostré a zúbkované a mierne lesklé. Najväčšie exempláre môžu mať rozpätie až 30 cm.
Podbeľ obyčajný – zdravotné výhodyVďaka vysokému obsahu flavonoidov, trieslovín, slizu, karotenoidov a mnohých ďalších látok má podbeľ silné expektoračné, protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti. Preto sa používa na liečbu chorôb horných dýchacích ciest, najmä tých, ktoré zahŕňajú vlhký alebo suchý kašeľ a bolesť hrdla.
Podbeľ sa používa ako liečivý pomocník pri týchto ťažkostiach: bronchitída, astma, emfyzém,
pretrvávajúci kašeľ,
bolesť hrdla, laryngitída, kožné škvrny, hojenie rán,
uľahčenie vykašliavania zadržaného sekrétu
Podbeľová šťavaNazbierané stonky a kvety podbeľa umyte pod tečúcou alebo filtrovanou vodou. Potom ho jemne osušte papierovou utierkou a umyte niekoľkými kvapkami liehu alebo vodky.
Všetko rozmixujte pomocou mixéra. Do zmesi nalejte toľko vody, aby sa zmes mierne zriedila. Vložte do pohára a nechajte asi 12-18 hodín macerovať. Pretlačíme cez gázu a šťavu nalejeme do pohára.
Takto pripravenú podbeľovú šťavu môžete zamraziť vo formičkách na ľad a zabaliť do fóliového vrecka.
PoužitieAk máte ťažkosti s vykašliavaním zvyškov sekrétu alebo máte pretrvávajúci kašeľ, rozpustite 1 polievkovú lyžicu čerstvej alebo 1 kocku mrazenej šťavy v 1/2 šálky prevarenej vody a pite počas dňa. Suchú hmotu po precedení vývaru nevyhadzujte. Je ideálna ako upokojujúci teplý obklad na modriny, vonkajšie rany a kožné škvrny.
Podbeľový sirupNa prípravu sirupu použite stonky aj kvety podbeľu. Po zbere čerstvých rastlín ich dôkladne opláchnite pod vodou a osušte papierovou utierkou. Kvety a stonky nasekáme nadrobno, jemne pokvapkáme alkoholom a necháme 30 minút v uzavretej nádobe odstáť. Po uplynutí tejto doby vhoďte bylinky do vriacej vody (200 ml rozdrvených byliniek, 1 hrnček vody), hrniec prikryte a nechajte ešte asi 24 hodín odležať – bylinky tak odovzdajú väčšinu svojich vlastností do vzniknutého sirupu. Bylinky dôkladne prepasírujte a zmes nalejte do dózy. Ak ho chcete skladovať bez pasterizácie, pridajte cukor v pomere 1:1. V prípade pasterizácie stačí pomer cukru 1:10 k celej zásobe. Užívajte 2 polievkové lyžice v 1/4 pohára vody 2-3x denne pri pretrvávajúcom kašli, zníženej imunite alebo alergiách dýchacích ciest. Neskôr v máji zbierame kvety na výrobu púpavového sirupu. Je spoľahlivý na očistu tela od toxínov a pri jarných prechladnutiach a kašli.
Veľa zdravia! |
||||
|