Skúšali atlantickú stravu a schudli v páse. Čo sa o nej oplatí vedieť?
Autor: Zdravie.sk
Pondelok, 01. apríl 2024
Skúšali atlantickú stravu a schudli v páse. Čo sa o nej oplatí vedieť?

 

Atlantická strava sa ukazuje ako sľubný konkurent osvedčenej strave zo Stredomoria, pokiaľ ide o jej schopnosť výrazne zlepšiť celkové zdravie. Poznáte jej benefity? 


 

 

Čo je Atlantická strava?

Atlantická strava, ktorá pochádza zo stravovacích návykov obyvateľov severozápadného Španielska a severného Portugalska, sa vyznačuje bohatou konzumáciou čerstvých, miestnych morských plodov, zeleniny, olivového oleja a ďalších potravín. Tento spôsob stravovania si získal pozornosť vďaka svojmu potenciálu zlepšovať rôzne aspekty metabolického zdravia, čo dokazuje aj nedávna štúdia uverejnená v časopise JAMA Network Open.

Štúdia trvala šesť mesiacov a zúčastnili sa jej španielske rodiny, v ktorých sa varí s dôrazom na tradičné zložky atlantickej stravy. Títo účastníci absolvovali aj vzdelávacie stretnutia, kurzy varenia a ďalšiu podporu. Výsledky odhalili nižšie riziko vzniku metabolického syndrómu u tých, ktorí dodržiavali atlantickú stravu, v porovnaní s tými, ktorí ju nedodržiavali.

 

Metabolický syndróm, ktorý zahŕňa stavy ako vysoký krvný tlak, zvýšená hladina triglyceridov a brušná obezita, predstavuje významné zdravotné riziko s dôsledkami ako cukrovka, mŕtvica, infarkt a iné zdravotné komplikácie. Tento rozšírený problém sa týka približne každého druhého dospelého Slováka.

Na rozdiel od predchádzajúceho výskumu, ktorý často zostával teoretický, táto štúdia aplikovala atlantickú stravu v reálnych podmienkach a poskytla cenné poznatky o jej konkrétnych účinkoch na zdravie.

 

Čerstvosť je základ

Podobne ako stredomorská strava, aj tá atlantická kladie dôraz na konzumáciu čerstvých, sezónnych a lokálnych potravín vrátane ovocia, zeleniny, obilnín, rýb a mliečnych výrobkov, s výrazným dôrazom na olivový olej. Atlantickú stravu však formovali výrazné historické a regionálne vplyvy, ktoré viedli k jej odlišnostiam, ako je vyšší podiel rýb, mlieka, zemiakov, ovocia a zeleniny.

Atlantickú stravu ďalej odlišujú techniky varenia, pričom metódy ako varenie na pare, varenie a grilovanie zachovávajú výživovú integritu potravín v porovnaní so smažením, ktoré sa bežne spája so stredomorskou stravou.

Medzi hlavné zložky atlantickej stravy patrí vysoká spotreba rýb, zeleniny, obilnín, ovocia, strukovín a olivového oleja spolu s miernym príjmom vína, mliečnych výrobkov a chudého mäsa. Tento spôsob stravovania podporuje dobrú látkovú výmenu tým, že vďaka bohatej škále potravín rastlinného pôvodu a zdravých tukov podporuje protizápalové účinky.

Nedávna štúdia poukázala na viaceré zdravotné výhody spojené s atlantickou stravou vrátane zníženého rizika metabolického syndrómu, centrálnej obezity a nízkej hladiny HDL cholesterolu. Pozoruhodné je, že u účastníkov sa znížil aj obvod pása, čo svedčí o širšom pozitívnom vplyve na metabolické zdravie.

 

Ochutnajte!

Pre ľudí, ktorí uvažujú o prijatí atlantickej stravy, najmä pre tých, ktorí sú ohrození metabolickým syndrómom, ako sú pracovníci na zmeny, starší dospelí, fajčiari alebo osoby so sedavým spôsobom života, sú výsledky tejto štúdie sľubným povzbudením. Okrem toho flexibilita vlastná tradičným stravovacím návykom umožňuje individuálne úpravy, ktoré sú v súlade s vašimi preferenciami a zdravotnými cieľmi.

 

Vyskúšajte jedálniček atlantickej stravy na jeden deň:

Raňajky:
Škótske vajcia (vajcia uvarené s ovsenou kašou) - recept na ďalšej strane
Plátky lososa s pečenou šalviou
Čaj z byliniek (napríklad mäta alebo šípkový čaj)

Olovrant:
Kôprová rybacia polievka (napríklad z tresky)
Celozrnný rožok so zeleninovým šalátom a plátkami údeného lososa

Obed:
Grilovaný tuniak s citrónom, kôprom a bylinkovou omáčkou
Ryža so zapečenou zeleninou (napríklad cuketa, paprika, baklažán)
Špenátový šalát s avokádom a vlašskými orechmi

Olovrant:
Zmes sušeného ovocia a orechov (napríklad sušené brusnice, mandľové lupienky)

Večera:
Pečený losos so špargľou a cesnakom
Quinoa s paradajkami a olivami
Čerstvý grapefruitový džús

 

Recept na škótske vajcia s ovsenou kašou:

Ingrediencie:
2 vajcia
1/2 šálky ovsených vločiek
1 šálka vody
Soľ a korenie podľa chuti
Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)

Postup:
Uvarte vajcia: Vložte vajcia do hrnca so studenou vodou a privarte ich k varu. Keď voda začne variť, znížte teplotu a nechajte vajcia variť ďalších 6 - 7 minút pre stredne tvrdé vajcia. Po uvarení ich okamžite opláchnite studenou vodou a olúpte.
Pripravte ovsenú kašu: V hrnci zohrejte vodu a pridajte ovsené vločky. Variť ich podľa pokynov na obale, zvyčajne približne 5 - 7 minút, kým sa nezahustia. Môžete pridávať vodu podľa potreby, aby kaša mala požadovanú konzistenciu. Ochutíme soľou a korením podľa chuti.
Servírovanie: Na tanieri rozložte pripravenú ovsenú kašu a na ňu položte uvarené vajcia. Podľa chuti môžete vajcia nakrájať na polovičky alebo ich nechať celé. Okraje kaše môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.
Takto pripravené škótske vajcia s ovsenou kašou sú bohaté na bielkoviny a vlákninu, čo ich robí vynikajúcimi a zdravými raňajkami.

Kategória: Rady redakcie