Likvidujete si pečeň? Pozor na bežné potraviny, tieto nejedzte
Autor: Zdravie.sk
Likvidujete si pečeň? Pozor na bežné potraviny, tieto nejedzte

Počuli ste, že Slovensko patrí ku krajinám s najväčšou úmrtnosťou na cirhózu pečene? Mnoho z nás pritom netuší, že má problém s týmto orgánom. 

Pečeň a jej ochorenie v skorých štádiách nebolí a nedáva žiadnym spôsobom najavo, že niečo nie je v poriadku. Zhoršené pečeňové testy pritom majú už mnohí mladší ľudia.


Nealkoholové stukovatenie pečene, označované ako NAFLD je najrozšírenejším pečeňovým ochorením a vo vyspelých krajinách postihuje približne tretinu obyvateľov. Prvým štádiom je steatóza – stukovatenie pečene. Z NAFLD môže vzniknúť cirhóza pečene a súvisí aj s ďalšími chorobami, ako je cukrovka, vysoký krvný tlak alebo ischemická choroba srdca.

 

Preventívka a pečeňové testy

Dobrou správou je, že od januára tohto roka vám lekár v rámci preventívnej prehliadky urobí aj pečeňové testy. Ide o vyšetrenie GMT, ktoré signalizuje možné poškodenie pečene. GMT, čiže gama-glutamyltransferáza, je enzým, ktorý môže byť zvýšený v dôsledku poškodenia pečene pri užívaní niektorých liekov, no najčastejšou príčinou jeho zvýšenia je nadužívanie alkoholu. Zvýšený býva aj u ľudí, ktorí trpia chronickým ochorením pľúc alebo obličiek.

 

„V krajine s tak vysokou spotrebou alkoholu a tradičnou „ťažkou“ a pečeň zaťažujúcou stravou nám veľmi chýbala možnosť vyšetriť tento dôležitý test. Zo všetkých pečeňových testov sme mali doteraz možnosť vyšetrovať len jediný a to bolo pre diagnostiku ochorení pečene príliš málo, preto sme uvítali rozšírenie o tento test. V pátraní po ochoreniach pečene tak budeme o krok ďalej,“ chváli zavedenú zmenu pri preventívnej prehliadke všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Jana Bendová, PhD, MPH, MBA.  

 

Viete, aké potraviny nenakupovať?

Čo už vieme všetci - hlavnou hrozbou pre pečeň he najmä alkohol. No aj keď alkohol neužívate, vaša pečeň nenápadne tukovatieť až máte nealkoholové stukovatenie pečene.

Za touto diagnózou sa skrýva v prevažnej miere nezdravé stravovanie a nedostatok pohybu

 

Čo rozumieť pod nezdravým stravovaním? Zamyslite sa, nemáte v špajzi značné množstvo tzv. shelf life potravín, čiže takých, ktoré vydržia na poličke naozaj dlho? Triezvy úsudok každému napovie, že nie je normálne, aby nejaká potravina vydržala aj celé roky. Jednoducho je v nej niečo, čo bráni jej rozkladu. A práve s týmito látkami si naša pečeň nevie poradiť.  

 

Riziko rozvoja NAFLD a strava

 

Nealkoholové stukovatenie pečene sa stalo najčastejším chronickým ochorením pečene u dospelých a v niektorých krajinách ním trpí 30 až 40 % ľudí. Najmenej u tretiny pacientov prejde NAFLD časom do NASH, nealkoholickej steatohepatitídy, ktorá je charakterizovaná hromadením tuku v pečeni súbežne so zápalom a môže viesť až k pokročilej hepatickej fibróze, zjazveniu tkaniva pečene. A to je už len krok k cirhóze.

 

Výskumy našli dôkazy o súvislosti medzi stravovacími návykmi a rizikom rozvoja NAFLD. Štúdie ukazujú, že konzumácia červeného mäsa, vajec, mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku, vyprážaných zemiakov a stravy bohatej na omega-6 kyseliny a jednoduché sacharidy, sú spojené s vyšším rizikom NAFLD.

Naopak, konzumácia rýb, nízkotučných mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny, celozrnných obilnín a jedla bohatého na antioxidanty a vitamíny, napríklad stredomorská strava, sú spojené s nižším rizikom NAFLD.

 

Čo pečeni dokáže pomôcť?

 

Výsledky kohortovej štúdie Fasa PERSIAN, ktorá skúmala vzťah medzi zápalovým potenciálom rôznych potravín a pravdepodobnosťou NAFLD potvrdili, že ich konzumácia je spojená s väčším rizikom rozvoja NAFLD. Okrem toho metabolické ochorenia, vrátane dyslipidémie, cukrovky a vysokého tlaku môžu tiež predpovedať výskyt NAFLD. Tieto riziká vyplývajú najmä z vyššieho BMI, ktorý je ďalším rizikovým faktorom vzniku NAFLD.

 

Čo robiť inak, aby ste ochránili zdravie svojej pečene? Žiť pomalšie, jesť kvalitnú stravu, hýbať sa. Režimové opatrenia sú základným odporúčaním pri stukovatenej pečeni. Okrem toho je možné pečeni pomôcť aj esenciálnymi fosfolipidmi. Ide o voľnopredajný liek, ktorý obsahuje prírodné zlúčeniny podobné fosfolipidom, ktoré sa vyskytujú v tele.

Esenciálne fosfolipidy zahŕňajú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou buniek pečene a prispievajú k ich regenerácii a lepšej funkcii. Týmto spôsobom sa zlepšujú metabolické procesy v pečeni. Veľkou výhodou esenciálnych fosfolipidov je ich vysoká znášanlivosť a minimálne vedľajšie účinky. Odporúčaná dĺžka užívania by mala byť najmenej 1až 3 mesiace. Trvanie liečby vám môže určiť lekár na základe vášho zdravotného stavu a výsledkov pečeňových testov.

Kategória: Rady redakcie