Spočítajte rizikové faktory. Zistíte v akom stave máte pečeň
Autor: Zdravie.sk
Spočítajte rizikové faktory. Zistíte v akom stave máte pečeň

 

Keď budete len sedieť, nehýbať sa a jesť to, čo vám pripravia v rýchlom občerstvení, máte zarobené na problém. A taký, čo vôbec nevidno. Keď prepukne, bude vám ale stačiť cielený detox?


 

 

Pečeň spracováva všetky živiny, ktoré naše telo prijíma a pretvára ich na látky potrebné pre život. Pečeň je aj zásobárňou zdrojov, ktoré sa hromadia pri spracovaní živín. Zásoby sa v pečeni nezdržia dlho, no umožňujú bezpečne preklenúť obdobia, keď neprijímame potravu. Vtedy sa spracúvajú zásoby. Ak sa človek prejedá a prijíma nadmerné množstvo potravy, navyše často v nesprávnom zložení, sklady a zásoby presiahnu svoje kapacity a pečeň začína byť preťažená. Tak pri nadmernom kalorickom príjme vzniká aj najčastejšia pečeňová porucha a teda stukovatenie pečene.

 

A práve o nealkoholickom stukovatení pečene, ktoré poznáme aj pod skratkou NAFLD, porozprávala všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Jana Bendová PhD, MPH, MBA.

 

V posledných rokoch sa veľa hovorí o stukovatenej pečeni. Ako môže človek prísť na to, že je jeho pečeň takto postihnutá?

MUDr. Jana Bendová:
O stukovatenej pečeni sa hovorí naozaj čoraz viac, a to práve preto, že pribúda ľudí, ktorí majú kilogramy navyše - či už nadváhu alebo obezitu, a tá je najčastejším rizikovým faktorom stukovatenia pečene. Keď totiž zjeme veľa tuku, veľa ho koluje v krvi a ukladá sa do pečene a do ciev. Isté množstvo tuku sa dostane do každej pečeňovej bunky a tie potom nevedia fungovať tak, ako by mali. To znamená, neplnia si úplne na sto percent svoje funkcie. Zvyčajne na to človek nepríde sám. Príznaky bývajú veľmi nenápadné a môžu byť spoločné aj s inými ochoreniami. Napríklad chronická únava - človek sa cíti stále unavený, vyčerpaný a môže to byť naozaj v dôsledku toho, že má toho naloženého priveľa, má priveľa pracovných povinností, ale môže k tomu prispievať napríklad aj to, že má chorú pečeň, ktorá nefunguje ako má.

 

Okrem toho ľudia občas cítia aj také pobolievanie, tlak v oblasti pečene (pod pravým rebrovým oblúkom), u niekoho sa môže prejavovať nafukovanie, horšie trávenie, pocit ťažoby brucha. To sú všetko také nenápadné signály. Oveľa dôležitejšie je ísť na preventívnu prehliadku, kde všeobecný lekár vyšetrí z krvi dva dôležité pečeňové testy. Sú to ALT, GMT, a ak mal daný človek problém s pečeňou v minulosti alebo má lekár podozrenie, že sa s pečeňou niečo deje, môže dať vyšetriť aj ďalšie pečeňové testy a dokonca poslať človeka na ultrazvuk pečene. Na ultrazvuk pečene pošleme pacienta najmä vtedy, ak nám pečeňové testy naznačujú nejaký problém. Testy z krvi nám ukážu, ako pečeň funguje a ultrazvuk ako vyzerá, a práve tu vidíme, či je pečeň väčšia a či je stukovatená.

 

Žiaľ, toto ochorenie pribúda, má ho viac ako tretina obyvateľov Slovenska, možno aj viac, pretože nemáme úplne presné čísla na celej populácii. Vidíme však, že ochorenia pečene, čo sa týka jej stukovatenia, pribúdajú každým rokom. Pribúda totiž ľudí, ktorí žijú nezdravo - nezdravo sa stravujú, málo sa hýbu a priberajú.

 

 

 

Kategória: Rady redakcie