ZLATO, KTORÉ NIKTO NECHCE A NEHĽADÁ
Autor: Mária H.
ZLATO, KTORÉ NIKTO NECHCE A NEHĽADÁ

Otvorene o hemoroidoch - čo toto intímne ochorenie prináša aj ako sa ho zbaviť.

Hovorí sa o nich viacej, lebo sú častým ochorením a už dávno neplatí, že trápia iba staršie ročníky alebo ženy po pôrode. Pribúda čoraz viac mladších pacientov a lekári varujú, že do veľkej miery za to môže životný štýl, na ktorý sme nabehli.
Ako sa hemoroidov zbaviť?
 


Možností je viacero a ako prvé je potrebné zbaviť sa hanby.

Aj 38 ročný Tomáš vie o tom svoje. V lekárni sa hanbil požiadať o radu, keď za ním niekto stál vypýtal si miesto liečivej masti na zlatú žilu pastilky na hrdlo, inokedy repíkový čaj.

„Kým som sa s nimi osobne „nestretol“, nechápal som prečo sa hemoroidy spájajú so sedením na kaktuse alebo na fakírovom koberci z klincov. Dnes sa tomu vôbec nedivím, človek cíti nenormálny diskomfort a z toho svrbenia si ide vytrhať vlasy. Za tento problém som sa hanbil aj pred priateľkou.“

 

Hemoroidy môže mať aj atraktívna žena tesne po tridsiatke.

„Pred 15 rokmi som skákala pod pódiom na letnom koncerte kapely Desmod a oduševnene som vyspevovala text skladby Hemoroidy. Asi ako každý puberťák v tej dobe. Bez toho aby som vedela čo to tie hemoroidy vlastne sú. Ani vo sne by mi nenapadlo, že raz ich budem poznať na vlastnej koži. Keď to príde, viete to maskovať, viete s tým žiť, ale cítite sa niekoľko dní podráždene, toaleta bolí a narúša vám to všetko. Doslova všetko, vrátane intímneho života,“ zdôverila sa 32 ročná Zuzana.

 

Urobte si diagnostiku

Hemoroidy sú rozšírené žilné pletence v sliznici konečníka a v okolí análneho otvoru. Môžu byť vnútorné alebo vonkajšie. Vnútorné hemoroidy vznikajú v konečníku – normálne nie sú viditeľné, pacient ich nevníma a prejavujú sa až krvácaním. Niekedy však preniknú análnym otvorom von a začnú bolieť. Vonkajšie hemoroidy obklopujú análny otvor a sú bolestivé. Niekedy sa v nich môže vytvoriť krvná zrazenina, ktorá vyzerá znepokojujúco a veľmi bolí, ale zvyčajne sa behom týždňa sama zahojí.

 

 

Príznaky: bolestivosť a svrbenie konečníka, pocit „plnosti“ v tejto oblasti, krvácanie z konečníka, zápcha, opuch konečníka, hlienistá prímes v stolici.

 

Vážne príznaky: pozorovanie krvácania z konečníka, aj keď ste hemoroidy nemali; chronické krvácanie z konečníka, ktoré sa objavuje denne či raz týždenne, aj keď máte hemoroidy diagnostikované.

 

Hľadajte pomoc, no zároveň aj príčinu

Hemoroidy sa často vyskytujú u ľudí so zápchou, pretože veľký tlak pri vyprázdňovaní sa prenáša na žily konečníka, ktoré sa potom rozširujú. Cievy tiež dráždi pevná stolica. Rizikovým faktorom je tehotenstvo a pôrod. Hemoroidy vznikajú s väčšou pravdepodobnosťou u ľudí, ktorí veľa sedia či stoja. Vyvolávajúcim činiteľom môže byť obezita. Pokiaľ pacient súbežne s liečbou nerieši i dôvod ochorenia, nebude sa môcť spoľahnúť na to, že sa ochorenie nevráti.

 

Prevenciou pred hemoroidmi je zmena životného štýlu!

  • Zvýšený príjem vlákniny – každý deň zjedzte 5 porcií čerstvého ovocia a zeleniny, jedálniček obohaťte o strukoviny, celozrnný chlieb, cestoviny a naturálnu ryžu.
  • Ďalším opatrením je dostatočný pitný režim – snažte sa denne vypiť aspoň 8 pohárov vody.
  • Posledným opatrením je cvičenie – cvičte pol hodinu minimálne 2x týždenne, pohyb je výbornou prevenciou zápchy, ktorá spôsobuje hemoroidy.

 

Účinná býva už prvotná domáca samoliečba

Pri liečbe hemoroidov sa úspešne používajú rôzne účinné látky a ich kombinácie, v závislosti či ide o tablety, masti alebo čapíky. Pomôcť môže napríklad kombinácia dvoch účinných látok: kalciumdobesilátu a lidokaínu, ktoré sa zmiešavajú vo forme rektálnej masti. Lidokaín je dobre známa látka a obsahuje ju viacero homoroidálnych liečiv, znižuje svrbenie a bolesť znecitlivejúcim účinkom na sliznicu a kožu. Kalciumdobesilát upravuje narušenú funkciu stien hemoroidálnych žíl, tlmí ich zvýšenú priepustnosť, zvyšuje ich odolnosť a znižuje tvorbu opuchov. Masť s touto kombináciu, okrem iného, mechanicky chráni okolie konečníka. Prínosom je tiež fakt, že môže pomôcť ako dospelým, tak aj dospievajúcim od 15 rokov.

 

 

Riešiteľné sú aj ťažšie prípady, trpieť je dnes zbytočné

Liečba hemoroidov sa môže líšiť v závislosti od ich typu a závažnosti. Drobné vonkajšie hemoroidy väčšinou vymiznú do niekoľkých dní až dvoch týždňov. Rozsiahlejšie vnútorné hemoroidy sú záležitosťou dlhodobej liečby. Dobrou správou však je, že hemoroidy je možné vyliečiť a v súčasnej dobe naozaj nie je dôvod na to, aby pacient znášal utrpenie, ktoré toto ochorenie so sebou prináša.

 

Čo ak ochorenie neprechádza alebo sa vracia?

Aj keď sú hemoroidy nepríjemnou záležitosťou vzbudzujúcou rozpaky, neváhajte navštíviť lekára, aby ste zabránili nežiadúcemu vývoju závažnejšieho ochorenia. Lekár celú oblasť riadne vyšetrí, väčšinou rektoskopom, teda špeciálnou osvetlenou trubicou, aby vylúčil iné postihnutia konečníka.

 

Mierne prípady je možné zvládnuť spomínanou samoliečbou, s pomocou voľne dostupných liečiv – o ich užívaní sa neváhajte vždy poradiť so svojim lekárom alebo farmaceutom v lekárni, ďalej sa dajú upraviť diétou, v ktorej by mal byť dostatok potravín bohatých na vlákninu. Väčšie hemoroidy sa dajú odstrániť jednoduchým a nebolestivým zákrokom, ktorý si nevyžaduje lokálne znecitlivenie,  vyčnievajúce žilné uzly sa operujú bežne taktiež pod anestéziou.

 

A čo na hemoroidy hovorí alternatívna medicína?

Populárnym doplnkom k riadnej liečbe je tiež alternatívna medicína. Majte však na pamäti, že ak sa pri problémoch s hemoroidmi objaví neobvyklé a opakované krvácanie, neobvyklé bolesti v konečníku, striedanie zápchy a hnačky, bolesti brucha alebo ak príznaky neustupujú aj napriek samoliečbe, odporúča sa bezodkladne vyhľadať lekára. Silné krvácanie z konečníka, ktoré môže byť sprevádzané závratmi alebo mdlobami, si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc!

 

  • liečivé rastliny

Svrbenie a bolestivosť zmierňuje odvar z dubovej kôry. Vyskúšajte masť z blyskáča jarného. Varte 10 minút na miernou ohni 2 polievkové lyžice byliny v 200g vazelíny. Pred použitím schlaďte. Na obklad môžete použiť nálev z rebríčku (10 minút lúhujte 1-2 lyžičky sušenej rastliny v šálke horúcej vody). Do teplého čaju namočte čistú handričku a priložte na postihnuté miesto až kým látka nevychladne.

 

  • homeopatia

Aj homeopat môže odporučiť určité homeopatické lieky. Pri vyšetrení ho budú zaujímať nasledovné pocity a ich miera: bolesť alebo pichľavá bolesť, ktorá sa zhoršuje pri stolici, svrbenie a pálenie. Homeopatické lieky sa užívajú v konkrétnom riedení, ktoré stanoví homeopat a toto riedenie sa nesmie svojvoľne znižovať ani zvyšovať. 15 minút pred a po podaní liekov sa nesmie piť, jesť a čistiť si zuby.

 

  • aromaterapia

Môže zohrať svoju rolu vo fáze prevencie, kedy sa cítite dobre, napriek tomu máte potrebu urobiť ešte niečo naviac, aby sa ochorenie nevrátilo. Cyprusový, borievkový či mätový olej môžete použiť do teplého kúpeľa. Kvapnite niekoľko kvapiek priamo do vody. Pri zápche, ktorá provokuje vznik hemoroidov alebo ich dráždi, masírujte brucho zmesou 3 kvapiek rozmarínového a majoránkového oleja a 2 kvapiek kamilkového v 30ml mandľového oleja. Jemne krúžte okolo pupka v smere hodinových ručičiek a striedavo zvyšujte a uvoľňujte tlak.

 

 

Na záver tip z lekárne:

DOBEXIL H UNG rektálna masť

Obrázok, na ktorom je text, balenie a označovanie

Automaticky generovaný popis

Obsahuje zmes látok (lidokaín a kalciumdobesilát) tlmiacich príznaky hemoroidálnych a ďalších ochorení konečníka. Používa sa u dospelých a dospievajúcich starších ako 15 rokov ako podporná liečba pri hemoroidoch a ďalších ochoreniach konečníka, ako sú bolestivé trhliny kože (análne fisúry) a svrbenie v okolí konečníka (pruritus ani).

 

Masť sa aplikuje 2x denne (ráno a večer), najdlhšie počas 14 dní. Pred každým ošetrením, a obzvlášť po stolici, treba okolie konečníka starostlivo umyť, najlepšie osprchovať studenou vodou. Následne sa nanáša masť do okolia konečníka alebo sa vtláča do konečníka pomocou priloženého aplikátora.

 

Liek Dobexil H UNG je dostupný bez lekárskeho predpisu. Pred použitím si prečítajte písomnú informáciu alebo sa poraďte s lekárom či lekárnikom.

 

Kategória: Rady redakcie