Varte s úsmevom! Stratégie pre vytvorenie zdravého kuchynského prostredia
Pondelok, 12. august 2024
Varte s úsmevom! Stratégie pre vytvorenie zdravého kuchynského prostredia

Varenie a pobyt v kuchyni ako taký má prinášať radosť, nie byť za trest – dôvodom môže byť zle navrhnutá kuchyňa. Nedostatočné osvetlenie, zlá ventilácia, pracovná doska, pri ktorej sa musíte hrbiť a podobne. V článku nájdete niekoľko tipov, ako navrhnúť kuchyňu, ktorá podporí vašu pohodu a zdravie. 


Optimálne nastavenie pracovnej dosky

Trápi vás pri príprave jedál bolesť chrbta a krčnej chrbtice? Možno sa nad pracovnou doskou príliš prehýbate. Ak sa chystáte prekopať kuchyňu od základov, zvýšenú pozornosť venujte kuchynskej linke, resp. úrovni, v ktorej sa nachádza pracovná doska. Optimálna výška by sa mala odvíjať od výšky osoby, ktorá v kuchyni pracuje najčastejšie (varí, umýva riad,...). Ideálna výška pre zdravý chrbát je približne 90 cm.

 

Výpočet optimálnej úrovne pracovnej dosky: Chcete vedieť, aká vysoká by mala byť vaša linka? Postavte sa k nej tvárou, ohnite lakeť do pravého uhla (ako keď niečo krájate) a zmerajte vzdialenosť od podlahy k lakťu. Na pomoc budete potrebovať ďalšiu osobu. Od tejto vzdialenosti odčítajte 15 cm, tak dostanete ideálnu výšku.

 

 

Dostatočná úroveň osvetlenia

Dôležité je prirodzené svetlo, ktoré podporuje cirkadiánny rytmus, tzv. vnútorné hodiny, ktoré ovplyvňujú mnoho telesných funkcií (spánok, pocit hladu a ďalšie). Potom je tu však aj umelé osvetlenie, ktoré by malo mať viacero úrovní – základom je okolité osvetlenie, chýbať nesmie ani pracovné osvetlenie, ktoré podporuje bezpečné a pohodlné varenie, no a nakoniec dekoratívne osvetlenie, ktoré môže dotvoriť príjemnú atmosféru pri stolovaní.

 

Vetranie je nevyhnutné

Výpary z varenia zhoršujú kvalitu vzduchu v celom interiéri, nielen v kuchyni, preto by mala byť zabezpečená cirkulácia vzduchu. Kľúčovou súčasťou každej kuchyne je digestor, ktorý je zodpovedný za odsávanie pár, nečistôt a pachov, ktoré pri varení vznikajú. Zabraňuje tiež usadzovaniu mastnoty na povrchoch. V súčasných moderných kuchyniach sa môžete stretnúť aj s rekuperačnou jednotkou so zabudovaným digestorom – odvádza použitý vzduch z miestnosti a nahrádza ho čerstvým (ohriatym alebo ochladeným), pričom tento vzduch sa nemieša s odsávaným vzduchom.

 

Systém filtrácie pre kvalitnú pitnú vodu

Aby bola vaša pitná voda naozaj kvalitná a neobsahovala žiadne kontaminanty, napr. drobné častice, chlór, železo a iné, zvážiť môžete aj systém filtrácie vody, či už na prívode (do celého objektu) alebo v mieste použitia (priamo pod kuchynský drez). Ak vás trápi tvrdá voda, riešením je zmäkčovač alebo reverzná osmóza.

 

Zdroj foto: dusanpetkovic1 / Adobestock.com

Kategória: Rady redakcie