POZOR, HEMOROIDY MÔŽU VYTRÁPIŤ DORAST AJ MALÉ DETI
Autor: Mária H.
POZOR, HEMOROIDY MÔŽU VYTRÁPIŤ DORAST AJ MALÉ DETI

Mnohí by si ani len neboli pomysleli, že hemoroidy môžu dostať aj mladí ľudia do 18 rokov. Žiaľ, sú prípady, kedy v dôsledku nesprávnej starostlivosti rodičov a nerozumnej výživy toto ochorenie postihuje dokonca aj tínedžerov a najmenšie deti. V nasledujúcom článku nájdete všetko dôležité, čo rodičia potrebujú vedieť o hemoroidoch, aby im včas u svojich ratolestí zabránili. Ak im tieto rady a správne návyky pomôžeme preniesť do dospelosti, budú dobre vyzbrojené proti čoraz častejšie sa vyskytujúcemu ochoreniu.

Konzultovala: MUDr. Olga Bálková


Hemoroidy u detí

Hemoroidy sú spôsobené zvýšeným tlakom na análne žily, čo vedie k nadmernému roztiahnutiu žíl, čo spôsobuje vydutie žíl do hemoroidov. Sprievodnými príznakmi sú análna palivá bolesť a krvácanie. Hemoroidy u detí sa vyskytujú, keď deti často opakujú zlé návyky, ktoré zvyšujú análny tlak a spôsobujú hemoroidy. Ochorenie je rozdelené do 3 typov:

- Vonkajšie hemoroidy: objavujú sa mimo steny análnej cievy, možno vidieť alebo prehmatať prolapsované hemoroidy.

- Vnútorné hemoroidy: tvoria sa v análnom kanáli a je ťažké včas rozpoznať ochorenie pozorovaním. Počiatočnými prejavmi sú krvácanie z hemoroidov a pálenie v konečníku. Zvyčajne, až keď sú hemoroidy v ťažkom štádiu, vyčnievajú a možno ich pozorovať.

- Zmiešané hemoroidy: Výskyt vonkajších aj vnútorných hemoroidov súčasne spôsobuje dosť vážne príznaky.

 

Ťažkosti, ktoré spôsobujú vnútorné hemoroidy:

Ochorenie u detí sa zistí podobne ako u dospelých, a teda až vtedy, keď je krv na toaletnom papieri alebo v stolici po defekácii. Množstvo krvácania viac-menej závisí od štádia ochorenia, v ťažkom štádiu bude krvácanie vo forme zrazeniny, kvapkania alebo prúdu.

- stupeň vnútorných hemoroidov: V počiatočných štádiách sú príznaky vnútorných

  1. hemoroidov dosť jemné. Dieťa bude mať príznaky krvácania pri defekácii, ale pretože v počiatočných štádiách je množstvo krvácania príliš malé, takže je ťažké ho odhaliť.
  2. - stupeň vnútorných hemoroidov: Pretože vnútorné hemoroidy sa zväčšili, príznaky krvácania počas defekácie sú zreteľnejšie. Hemoroidy tiež začali prolapsovať po každom pohybe čriev, ale vzhľadom na ich malú veľkosť sú stále malé. Okrem toho možno pozorovať, že dieťa sužujú príznaky ako je pálivá bolesť, svrbenie, opuch konečníka.
  3. - stupeň vnútorných hemoroidov: Existujú známky prolapsu hemoroidov, v tomto čase budú hemoroidy počas defekácie vyčnievať z konečníka. Najprv sa hemoroidy dokážu samy zmenšiť dovnútra, ale po chvíli sa hemoroidy nezmršťujú samé, musia byť stlačené ručne.
  4. - stupeň vnútorných hemoroidov: Hemoroidy úplne prepadnú mimo konečníka, aj keď použijete prsty na ich zatlačenie dovnútra, k zlepšeniu stavu nepomôžete.

 

Vonkajšie hemoroidy u detí a ich prejavy:

Tento druh môže krvácať pri defekácii, ochorenie je sprevádzané bolesťou, svrbením a pálením. V závislosti od štádia ochorenia existujú rôzne príznaky. Konkrétne sú príznaky rozdelené do 4 štádií:

- štádium vonkajších hemoroidov: Hemoroidy prolapsujú mimo análnu hranicu, dieťa bude mať v konečníku trochu hrčky. Ak sa ochorenie zistí v tomto štádiu, aj liečba je jednoduchá.

  1. -štádium vonkajších hemeroidov: Žily sa vyvinú do cikcakovitých hemoroidov mimo konečníka.
  2. - štádium vonkajších hemoroidov: V tomto štádiu sa hemoroidy dosť zväčšujú a blokujú konečník, takže pri vyprázdňovaní sa hemoroidy trú, čo dieťaťu spôsobí krvácanie a bolesť.
  3. - štádium vonkajších hemoroidov: Hemoroidy sú infikované, spôsobujú bolesť a svrbenie.
  4.  
  5. Nebezpečné zmiešané hemoroidy

Hovoríme o nich vtedy, keď pacient trpí vnútornými i vonkajšími hemoroidmi súčasne a keď vnútorné hemoroidy prolapsujú, ale nedajú sa zatiahnuť, čím sa vytvárajú podmienky na to, aby sa hemoroidy dokonca spojili. Preto sú zmiešané hemoroidy veľmi nebezpečné a treba ich rýchlo liečiť, inak to dieťaťu spôsobí vážne komplikácie.

 

Príčiny hemoroidov u detí

  • Deti s pretrvávajúcou zápchou

V dôsledku nedostatočného príjmu vlákniny sa dieťa stáva náchylnejšie na hemoroidy. Častokrát deťom nechutí jesť zelenina a rodičia sa s tým akoby zmierujú, prípadne tomu nevenujú dostatočnú pozornosť, čo vedie k nedostatku vlákniny v jedle, dieťa je náchylnejšie na zápchu a tento reťazec vedie až k hemoroidom.

  • Dieťa sedí na nočníku príliš dlho

Aj tu ide skutočne o veľa. Keď necháte svoje dieťa pri vyprázdňovaní sedieť na nočníku príliš dlho, neúmyselne zvyšuje tlak na análnu oblasť, stláča análne žily a tým si vytvára hemoroidy. Preto by ste mali dávať pozor na to, koľko času nechávate vášmu dieťaťu pre zotrvanie na nočníku a toalete!

  • Fyziologická anatómia dieťaťa (stav detí)

Pretože deti sú v procese vývoja, análne svaly u detí ešte nie sú dostatočne silné, väzy v konečníku ešte nie sú finálne spojené, krížová kosť a konečník dieťaťa sú navyše v jednej línii, vďaka čomu sa konečník ľahšie tlačí smerom nahor, čím je dieťa náchylnejšie na hemoroidy.

 

UPOZORNENIE

Aj keď týchto pacientov je nie je až tak veľa, najzraniteľnejšou skupinou sú dojčatá, ktoré nevedia povedať čo ich trápi a sú odkázané na starostlivé pozorovanie rodiča.

Rodičia by mali spozornieť, keď vidia svoje bábätko dlho sedieť na nočníku pri vyprázdňovaní, alebo má nepríjemné výrazy či grimasy a plače vždy, keď ide na toaletu. To sú typické znaky toho, že bábätko trpí tráviacimi problémami, najmä zápchou a možno i hemoroidmi. Krv v stolici je vždy dôvodom na bezodkladné vyšetrenie u lekára.

 

Ako predchádzať hemoroidom u detí?

  • Každý deň by ste mali dieťaťu zabezpečiť dostatok vlákniny. A to tak, že mu do jedálnička budete pridávať viac zeleniny. Je dobré, ak aspoň 1/3 z porcie hlavného jedla tvorí zeleninová príloha.
  • Každý deň by ste mali svojmu dieťaťu zabezpečiť dostatok vody, pravidelný pitný režim je nesmierne dôležitý a ideálnym nápojom je čistá voda.
  • Venujte pozornosť tomu, koľko má vaše dieťa pohybu. Buďte mu príkladom, vymýšľajte si spoločné prechádzky a pohybové aktivity. Sedenie so smartfónom v ruke alebo pred televíziou sa sem rozhodne nepočíta.
  • Niektoré rady sa týkajú i konkrétnych potravín, za všetky vypichneme aspoň jednu – skúste každý deň podávať dieťaťu trochu medu. Napríklad med v rannej šálke čaju môže nahradiť krištáľový cukor a bude mať veľmi dobrý laxatívny účinok, čím sa obmedzí riziko zápchy u detí.
  • Veďte svoje deti k dôkladnej avšak šetrnej hygiene. Niekedy sa stáva, že deti už síce zvládnu chodiť na toaletu samé, ale nevedia sa dobre po vyprázdnení poutierať. V konečníku a jeho okolí sa potom hromadia baktérie, ktoré škodia a v prípade výskytu drobných škrabancov alebo odrenín spôsobených trením toaletného papiera, či trením oblečenia, môžu spôsobiť infekciu.
  • Trénujte s deťmi, aby chodili na toaletu včas - aby jednak neodkladali návštevu wc v prípade, že pocítia nutkanie na vyprázdnenie a tiež aby chodili na toaletu v stanovenú dennú dobu. Napríklad ráno po zobudení alebo po raňajkách a šálke čaju. Pomôže to lepšiemu pocitu i pohybu čriev dieťaťa.

 

Čo ak už hemoroidy dieťa má?

  • V prípade, že sa u vášho dieťaťa objavia príznaky hemoroidov, návštevu lekára by ste nemali odkladať. I tu platí, že ochorenie je najlepšie liečiteľné ešte v ranných štádiách.
  • Dôležitá bude zvýšená a šetrná hygiena. Najlepšie je použiť na umytie konečníka, a to po každej stolici a tiež pred uložením na spánok, teplú vodu. Miesto je vhodné osúšať nie trením, ale šetrným prikladaním uteráka. Ten by mal byť zakaždým dobre preschnutý, nesmie zostať visieť na vešiaku v nevetranej miestnosti a je dobré ho častejšie obmieňať.
  • Hlavným liekom bude pre vaše dieťa pitný režim a strava – bude potrebné dohliadať na príjem tekutín a bohatú porciu vlákniny.
  • Ak vaše dieťa trpí zápchou, jemne mu masírujte bruško. Pomôžete jeho črievkam poposúvať obsah a naštartovať vyprázdnenie.

 

Tip z lekárne - pre deti od 15 rokov

Masť DOBEXIL H je liek, ktorý sa používa nielen u dospelých, ale i dospievajúcich detí starších ako 15 rokov ako podporná liečba pri hemoroidoch a ďalších ochoreniach konečníka, ako sú bolestivé trhliny kože a svrbenie v okolí konečníka.

DOBEXIL H potláča zápal a zmierňuje príznaky ako sú zdurenie, bolesť, pálenie a krvácanie najmä v začiatočnom štádiu ochorenia.


Masť Dobexil H na úpravu narušenej funkcie žíl obsahuje dve účinné látky: kalciumdobesilát a lidokaín, ktoré sa zmiešavajú vo forme rektálnej masti. Lidokaín je dobre známa látka a obsahuje ju viacero liekov na hemoroidy, znižuje svrbenie a bolesť znecitlivejúcim účinkom na sliznicu a kožu. Kalciumdobesilát upravuje narušenú funkciu stien hemoroidálnych žíl, tlmí ich zvýšenú priepustnosť, zvyšuje ich odolnosť a znižuje tvorbu opuchov. Masť s touto kombináciou, okrem iného, mechanicky chráni aj okolie konečníka.

Liek je dostupný bez lekárskeho predpisu. Aplikuje sa 2x denne do okolia konečníka alebo sa vtláča do konečníka pomocou priloženého aplikátora (ráno a večer), maximálne počas 14 dní. V prípade, že ťažkosti do 14 dní neustúpia, naopak dôjde k zhoršeniu ťažkostí, alebo sa vyskytnú neobvyklé reakcie, poraďte sa o ďalšom používaní s lekárom.

 

Pred použitím si prečítajte písomnú informáciu alebo sa poraďte s lekárom či lekárnikom.

Kategória: Rady redakcie